Razgovarano o rezultatima provedenog arheološkog istraživanja na "Zidinama" u Gornjoj Skakavi


11.7.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić posjetio je danas područje „Zidine“ u Gornjoj Skakavi gdje je završena prva faza historijskog istraživanja sa rezultatima iskopavanja na ovom lokalitetu, a gdje su, pored gradonačelnika, prisustvovali i arheolozi koji rade na ovom projektu te mještani koji su pomagali u radu tokom provođenja istraživanja.


Image for news
Gradonačelnik je istakao da je, s obzirom na predanja o nekadašnjem postojanju crkve i franjevačkog samostana na ovom mjestu, još 2007. godine predložio na Vladi da se izdvoje inicijalna sredstva u iznosu od 70.000 KM kako bi se pokušalo i arheološki dokazati da je i prije 700 godina ovdje bila civilizacija.
2013-07-11-Arheolosko_istrazivanje-Gornja_Skakava-2
"Zbog izvjesnih administrativnih procedura to je trajalo skoro pet godina i u ovom trenutku smo raspolagali sa oko 120.000 KM izdvojenih za ovaj projekat kojeg smo povjerili dubravačkom franjevačkom samostanu te su angažovani stručnjaci iz Osijeka i Sarajeva, koji su napravili prvi mali korak u ovom istraživanju i pokazali da su predanja koja su kroz stoljeća prenošena – istinita", naglasio je gradonačelnik Domić.
2013-07-11-Arheolosko_istrazivanje-Gornja_Skakava-3
On je dodao da su otkriveni temelji dviju crkava što predstavlja ogromno bogatstvo i blago Brčko distrikta BiH u smislu arheološkog i kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja, stoga je namjera da se nastavi sa ovim istraživanjem, kao i da se ono po pravilima struke provede do kraja, da se ovi nalazi konzerviraju, sačuvaju i na neki način da budu u razvoju turizma, educiranja ljudi i stvaranja slike o našoj prošlosti koja je ovdje bila vrlo zanimljiva i gdje je civilizacija bila razvijena.
Gvardijan franjevačkog samostana iz Dubrava Marko Antić ukazao je na važnost ovog lokaliteta za dubravačku samostansku zajednicu.
"Mještani ovog kraja uglavnom su zadržali tradiciju da je ovo jedno sveto sakralno mjesto, a od toga doba ostala je tradicija do dana današnjeg", istakao je Antić, napominjući da se i dvadesetak mještana dobrovoljno uključilo u ove radove lično pomažući.
"Historijski podatak iz 1385. ukazuje da je ovdje postojala crkva i samostan kada je vizionar Bartolomej Bizantski došao u ove krajeve, a koji među najstarijim samostanima spominje i ovaj u Skakavi, a spominju ga, isto tako, i apostolski vikari", rekao je Antić.
2013-07-11-Arheolosko_istrazivanje-Gornja_Skakava-4
Voditelj ovog istraživanja Zvonko Bojičić iz Osijeka, s ekipom arheologa iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva su zajedničkim snagama sa mještanima uspjeli kroz mjesec dana napraviti veliki posao.
"Na osnovu historijskih podataka i tradicije koja u ovdašnjem narodu živi, a to je da je na ovom mjestu postojao samostan franjevački, što se zapravo i pokazalo kroz otkrivene temelje i ostatke zidova od čak dvije crkve na ovom lokalitetu", naglašava Bojičić.
On je iskazao vidno zadovoljstvo zbog spoznaja da je ovaj plato očito korišten u iste vjerske svrhe još od 13. stoljeća jer su ispod ove velike gotičke crkve nađeni ostaci jedne manje romantičke crkve iza koje je na otvorenom bila krstionica što je karakteristika perioda ranog kršćanstva do pojave predromanike i romanike.
2013-07-11-Arheolosko_istrazivanje-Gornja_Skakava-5
"Našli smo sve elemente te crkve, kompletnu prostornu tlocrtnu dispoziciju, uglovno kamenje, lađu, svetište, ramena crkve, dijelove klesane arhitekture, svodna rebra što će nam odgovoriti na pitanja kako je ona zapravo izgledala van temelja. U crkvi su otkopana četiri groba pod stećcima od kojih su neki bili ograđene kamene ploče, a neki su bili vrlo lijepo ukrašeni kao jedan prelijep reljef kalvarijskog križa sa lunetom i suncem, potom novčići iz 13. i 14. stoljeća što dokazuje da su u to vrijeme ovdje radili vrlo vješti klesari, koji su znali izvesti elemente ukrasa kakvi se susreću i diljem tadašnje šire okoline", pojašnjava Bojičić.