Položen kamen temeljac za izgradnju dva vrtića u naseljima Broduša I i Srpska Varoš

Polaganjem kamena temeljca u naseljima Broduša I i Srpska Varoš danas je ozvaničen početak izgradnje dva vrtića. Kamen temeljac položili su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

Image for news

Gradonačelnik Nišić istakao je važnost vrtića za psihofizički i emocionalni razvoj djece kao dio kontinuiteta ukupnog školovanja te naglasio da je Vlada opredijeljena na stvaranje uslova da vrtić bude dostupan svoj djeci i na isti način. Izrazio je zadovoljstvo što grad kontinuirano ulaže u obrazovanje i dobrobit najmlađih naglasivši da je ovo investicija u budućnost naše zajednice.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić naveo je da je u procesu dobijanje dozvole za gradnju još jednog vrtića u naselju Donji Brezik, za šta je osigurano 1,8 miliona KM, te da bi do kraja godine trebao biti raspisan tender za izbor izvođača radova.

„Osigurava se dodatna infrastruktura u funkciji predškolskog obrazovanja, ali moramo shvatiti da je to samo jedan segment. Potrebno je da radimo na unapređivanju kvaliteta obrazovnog procesa uopće, od predškolskog do srednjoškolskog“, istakao je Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović izrazio je zadovoljstvo zbog gradnje dva vrtića u isto vrijeme.  Naveo je da je bruto površina vrtića u naselju Broduša 1.400 kvadrata sa kapacitetom za oko stotinu djece. 

„Kapacitet djece je isti i za vrtić u Srpskoj Varoši, s tim što je bruto površina 2.000 kvadrata, uz planiranu kuhinju, garažni i skladišni prostor. Vrijednost objekata prve faze vrtića u naselju Broduša je 1,3 miliona KM sa PDV-om, a u Srpskoj Varoši 1,65 miliona KM sa PDV-om, a na kodovima za oba vrtića je osigurano po 2,2 miliona KM i nadamo se da ćemo u narednom periodu osigurati do  3 miliona i za jedan i za drugi vrtić. Vjerujemo da će to svakako, u momentu puštanja u funkciju,  smanjiti broj djece koja su trenutno na čekanju“, naveo je  Bulatović.

Istakao je se nada izgradnji  još nekoliko vrtića naglasivši da se u momentu povećanja kapaciteta otvara mogućnost besplatnog boravka za djecu  kako bi se pružila pomoć roditeljima.

Događaju su prisustvovali i glavni koordinator Vlade Željko Antić, skupštinski poslanik Halil Ljuca, šef Pododjeljenja za zajedničke poslove u Odjeljenju za obrazovanje Samir Čorbadžić, v. d. šef Pododjeljenja za javne objekte u Odjeljenju za javne poslove  Svjetlana Čivčić  i direktorica Vrtića „Naša djeca“ Jasna Jovičić.