Razgovarano o mogućnostima za razmjenu studenata pobratimskih gradova Brčkog i Samsuna

23.8.2013. U sklopu boravka delegacije Brčko distrikta BiH u Samsunu povodom učešća na 32. Međunarodnom festivalu folklora, koji je održan u ovom gradu od 12. do 23. augusta, predstavnici iz Brčkog posjetili su i univerzitet u Samsunu Ondokuz Mayis Universitesi gdje ih je primio prorektor za nastavu i međunarodnu saradnju profesor dr. Hakana Leblebicioglu.

Image for news

 

On im je poželio dobrodošlicu te je u razgovoru kazao vrlo značajne pojedinosti u vezi ovog poznatog univerziteta u Samsunu koji se prostire na tridesetak hektara površine sa preko 42.000 studenata što ga čini jednim od najpoznatijih univerziteta  na obali Crnoga mora.

Pored toga, ovdje studira 1.100 stranih studenata iz preko 60 država, a ovaj kompleks se sastoji od 15 fakulteta i viših škola te pet instituta prepoznatljivih po medicinskim, poljoprivrednim, pravnim te humanističkim smjerovima.

"Pored geografske, historijske, socijalne i kulturne povezanosti Brčkog i Samsuna veoma se trudimo da kroz saradnju u obrazovanju obogatimo naše pobratimstvo, a to nastojimo ostvariti i razmjenom studenata putem Mevlano akademskog programa i organizovanih ljetnih škola turskog jezika i raznih vidova staža i kurseva u okviru svih naučnih oblasti", istakao je Leblebicioglu.

2013-08-28-Posjeta_univerziteta_u_Samsunu-2

"Stoga pozivam sve studente koji su zainteresovani da dođu na ovaj univerzitet jer će svojim boravkom ovdje sigurno više saznati o našoj kulturi i tradiciji, ali isto tako i mi o njihovoj", zaključio je Leblebicioglu.

Ismail Hodžić, profesor na univerzitetu Ondokuz Mayis Universitesi, porijeklom je iz Brčkog a na ovom univerzitetu radi kao predavač na  predmetu komparativne religije. On je na ovom sastanku sa delegacijom iz Distrikta podijelio svoja iskustva te je uputio poziv kolegama iz Brčkog ali i iz BiH da tokom akademske godine dođu u Samsun na usavršavanje iz svoje naučne oblasti.

2013-08-28-Posjeta_univerziteta_u_Samsunu-3

Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH,  konstatovao je da su prezentovane informacije dragocjene s aspekta proširenja naučno-istraživačkih mogućnosti za studente iz Brčkog, gdje se pored ljetnih škola učenja jezika u sklopu Mevlana programa daje šansa studentima da prošire svoje naučne vidike.

"Studenti koji žele da se upoznaju sa novim metodologijama naučno-istraživačkog rada nesumnjivo će imati tu mogućnost na ovom univerzitetu. S druge strane i profesori koji žele da ostvare naučno-nastavnu saradnju na međunarodnom planu, također će na ovaj način dobiti nove inspiracije", naglasio je Đurić.