Kolegij Vlade osuđuje pojave incidenata motivisanih predrasudama i mržnjom na području Distrikta

Kolegij Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrao je Informaciju Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o događajima sa elementima krivičnog djela i prekršaja zabilježenim na području Brčko distrikta BiH dana 24. 4. 2024. godine, izvršenim u vjerskim objektima i na objektu od značaja za kulturu i tradiciju naroda na području Brčko distrikta BiH, a koji događaji kao takvi ugrožavaju temeljne vrijednosti Distrikta.

Image for news

Uzimajući u obzir da su događaji od dana 24. 4. 2024. godine izvršeni u vremenu pojačane sigurnosne osjetljivosti na dešavanja u BiH, te da isti zbog specifičnosti mjesta i načina izvršenja dodatno pojačavaju uznemirenje građana, Vlada Brčko distrikta BiH pruža punu podršku Policiji Brčko distrikta BiH u sprečavanju ovakvih pojava i brzom djelovanju da se počinitelji ovakvih i sličnih incidenata otkriju u što kraćem vremenskom periodu, a sve s ciljem očuvanja života, imovine i ukupne sigurnosti u Brčko distriktu BiH. Posebno hrabri činjenica da su građani iskazali visok nivo društvene odgovornosti i opredijeljenosti za saradnju sa institucijama.

Vlada Brčko distrikta BiH kroz vlastiti Akcioni plan III jača koheziju u zajednici kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom.

S obzirom da Brčko distrikt BiH predstavlja lokalnu zajednicu posvećenu jačanju pozitivnih vrijednosti sa izgrađenim mehanizmima reakcije na ovakve incidente, Vlada Brčko distrikta BiH osuđuje pojavu ovakvih incidenata motivisanih predrasudama i mržnjom na području Distrikta i ističe značaj da se ovakvi i slični incidenti ne zloupotrebljavaju za stvaranje negativnog ambijenta.