Predstavljene aktivnosti SPIS projekta

19.11.2012. U okviru SPIS projekta u Brčkom je održana radionica na kojoj su učesnici sačinili rezime dosadašnjeg dvogodišnjeg rada kao i plan aktivnosti za naredni period.
SPIS program je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta.

Image for news

Osnovni cilj programa je unapređenje sistema socijalne zaštite i inkluzije na svim nivoima vlasti, radeći na jačanju okvira javnih politika u oblasti socijalne zaštite i izgradnji kapaciteta pružatelja usluga, vodeći računa naročito u primjeni pristupa zasnovanih na ljudskim pravima i potrebama.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH i član Upravnog odbora projekta na državnom nivou Admir Čandić istakao je da je do sada u Brčkom u okviru  projekta osnovan Upravni odbor i napravljen akcioni plan za implementaciju projekta s ciljnim grupama. On je dodao da je u oblasti obrazovanja napravljen pomak u aktivnostima vezano za potrebu za produženim boravkom djece u predškolskim i školskim ustanovama, naročito na području Osnovne škole Prutače gdje su posebnu podršku pružili i predstavnici Centra za socijalni rad i Centra za mentalno zdravlje.

Selma Katić, voditeljica SPIS programa UNICEF-a za BiH, istakla je da će u narednom periodu biti izrađena strategija za rani rast i razvoj jer je u cijeloj BiH prepoznat problem otkrivanja poteškoća u ranom razvoju djece koje bi se u određenim slučajevima mogle otkloniti ukoliko bi se otkrile i tretirale na vrijeme.

"Razgovarali smo i o prijedlogu Akcionog plana u kojem je istaknuto da posebnu pažnju treba posvetiti djeci sa posebnim potrebama i djeci koja su materijalno neosigurana kao i problemu vršnjačkog i nasilja u porodici za šta je razrađeno niz aktivnosti", istakla je Selma Katić.

Upravni odbor Brčko Distrikta BiH za implementaciju SPIS projekta čine predstavnici Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Pododjeljenja za socijalnu zaštitu i Centra za mentalno zdravlje, Odjeljenja za obrazovanje, odnosno Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje i Pedagoške institucije, predstavnici nevladinog sektora iz Brčkog i NVO Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI).