Gradonačelnik o postupku kontrole upravnog nadzora nad Evropskim i Internacionalnim univerzitetom u Brčko distriktu BiH

3.9.2013. Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, danas je na konferenciji za medije govorio o pokrenutom postupku kontrole, odnosno upravnog nadzora nad Evropskim i Internacionalnim univerzitetom u Brčko distriktu BiH što je i obrazloženo u saopćenju za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Image for news
 
„Visoko obrazovanje je djelatnost od posebnog društvenog interesa za Distrikt, kako je to i propisano članom 3. Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH, te je, s ciljem ostvarivanja spomenutog interesa, Skupština Brčko distrikta BiH Zaključkom, broj: 01-02-485/11 od 1. 12. 2011. godine, zadužila Vladu Brčko Distrikta BiH da uradi analizu stanja u oblasti obrazovanja, s akcentom na zakonitost procesa osnivanja i rada visokoškolskih institucija, te utvrdi usklađenost podzakonskih akata sa Zakonom o visokom obrazovanju.
Također, Skupština Brčko distrikta BiH donijela je i Zaključak, broj: 01-02-554/12 od 25. 4. 2012. godine, kojim je, između ostalog, zadužen Inspektorat Brčko distrikta BiH da u okviru svoje nadležnosti provjeri sva izdata rješenja za ispunjavanje uslova i početak rada.
Postupajući po navedenim zaključcima Skupštine, te na osnovu člana 154. Zakona o visokom obrazovanju, kojim je propisano da nadzor nad provođenjem spomenutog Zakona, kao i nad radom visokoškolskih ustanova, vrši Odjeljenje za obrazovanje, nadležno odjeljenje je i pokrenulo postupak kontrole, odnosno upravnog nadzora nad Evropskim univerzitetom i Internacionalnim univerzitetom u Brčkom.
Postupak upravnog nadzora započet je donošenjem odluke šefa Odjeljenja za obrazovanje o formiranju tročlane komisije za provjeru ispunjenosti uslova za rad i obavljanje djelatnosti visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta BiH.
Nakon toga nadležni šef donio je, dana 30. 7. 2013. godine, rješenja kojim je zabranio rad i obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja Evropskom i Internacionalnom univerzitetu.
Međutim, valja napomenuti da su stranke, odnosno obje visokoobrazovne institucije iskoristile svoje zakonsko pravo te su uložile žalbu na spomenuta rješenja, i nesporno je da takva rješenja, na osnovu Zakona o upravnom postupku, nisu mogla postati konačna i izvršna i proizvoditi pravne posljedice, te da univerziteti nijednog momenta nisu bili zatvoreni, odnosno da im nijednog momenta nije bio zabranjen rad i obavljanje djelatnosti.
Apelaciona komisija, kao drugostepeni organ, rješavajući po uloženim žalbama, ocijenila je da je prvostepeni organ, u ovom slučaju Odjeljenje za obrazovanje, prilikom donošenja osporenih rješenja pravilno provelo postupak i utvrdilo činjenično stanje, ali da je na takvo činjenično stanje nepravilno primijenilo odredbe Zakona o visokom obrazovanju, zbog čega su predmet vratili Odjeljenju za obrazovanje, na ponovni postupak.
Postupajući po uputama Apelacione komisije, Odjeljenje za obrazovanje donosi nova rješenja, od 26. 8. 2013. godine, kojima je Evropskom i Internacionalnom univerzitetu naloženo da u roku od 30 dana od dana prijema istog dostave pobrojanu dokumentaciju u Odjeljenje, uz upozorenje da će u protivnom, dakle, ukoliko se univerziteti ogluše od naloženog, primijeniti represivnije mjere, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.
Također, važno je napomenuti da ni ova rješenja, donesena u ponovnom postupku, nisu još konačna ni izvršna jer još teče žalbeni rok, tako da je neophodno istaći da spomenuti univerziteti trenutno nemaju nikakvih zapreka za nesmetan rad.
Nadalje, valja istaći da je članom 154. stav (4) Zakona o visokom obrazovanju jasno propisano da su odgovorna tijela visokoškolske ustanove obavezna, na zahtjev Odjeljenja, u zahtijevanom roku, dostaviti sve tražene informacije i dokumente potrebne za izvršenje njegovih dužnosti i nadležnosti, propisanih članom 33. stav (1) Zakona, da najmanje jedanput u pet godina vrši provjeru ispunjavanja uslova za rad visokoškolske ustanove.
Dakle, šef Odjeljenja ima zakonom uređenu nadležnost za provođenje postupka upravnog nadzora koji je započeo i koji, svakako, ima svoje zakonsko uporište i opravdanost za daljnji nastavak i okončanje, s tim da je opravdano eventualno razmotriti da se, uz načelo zakonitosti, akcenat stavi i na još dva bitna načela propisana Zakonom o upravnom postupku Brčko distrikta BiH, a to su načelo efikasnosti i načelo ekonomičnosti, te da se zbog obimnog materijala i dokumentacije koji su predmet kontrole, umjesto nalaganja da se isti kopirani dostave u Odjeljenje, upravni nadzor obavi u prostorijama univerziteta, vršenjem neposrednog uvida u svu potrebnu dokumentaciji, te neposrednog sačinjavanja zapisnika o utvrđenim činjenicama.“
 
Gradonačelnik je još istakao da je jučer primio predstavnike ova dva privatna univerziteta koji su tražili radni sastanak na ovu temu.
2013-09-03-Press-Privatni_univerziteti-sala
"Informisao sam ih o prethodno spomenutim zaključcima Skupštine koji su obavezali Vladu da uradi kontrolu nad radom univerziteta, a što je ujedno i zakonska obaveza", pojasnio je gradonačelnik Domić, naglašavajući da je nadležnost nad praćenjem rada univerziteta, odnosno visokoškolskog obrazovanja isključivo u nadležnosti Odjeljenja za obrazovanje.
"Rješenje koje je izdato u prvostepenom procesu nije izvršno, ali su naložene izvjesne mjere. Ovi univerziteti nisu ni bili formalno zatvoreni stoga nemaju pravo drugačije ni postupati, a s vladom trebaju sarađivati, u smislu da su obavezni da predoče svu dokumentaciju koja se traži  na uvid."
Gradonačelnik je, odgovarajući na novinarska pitanja, još dodao da nikome nije u interesu da se bilo koji univerzitet zatvori, te da će tražiti od šefa Odjeljenja da se silna dokumentacija ne kopira nego da se komisiji omogući uvid u originale kako bi se uvidjeli eventualni nedostaci, ukoliko postoje, i da se to zapisnikom konstatuje.
On je iskazao nadu da će se na ovom poslu ubuduće zajednički raditi s ciljem izgradnje visokog obrazovanja na najvišim standardima.
"Ne štetimo univerzitetima ni na koji način osim što tražimo da se ova forma koja je propisana zakonom i posao naložen od Skupštine provede. Stoga sam i zatražio od rektora da ne vodimo javne polemike već sva pitanja da zajednički rješavamo kako bismo ovu priču vratili na pravni nivo, na formu i da institucije obave svoj posao na akademskom nivou", zaključio je gradonačelnik Domić.