Zvaničnici Distrikta sastali se s ambasadorom Johannom Sattlerom

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, njegov zamjenik dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i njegov zamjenik Ivo Filipović održali su danas sastanak u Vijećnici s ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH.

Image for news

Glavna tema razgovora bila je predstojeća odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Evropskom unijom (EU) i obavezama koje BiH i Brčko distrikt BiH ima na putu evropskih integracija.

Ambasador Sattler izrazio je podršku EU za daljnji napredak BiH i istakao važnost jačanja saradnje u različitim oblastima, uključujući ekonomski razvoj, vladavinu prava i reforme.

On je istakao da bi odluka o otvaranju pregovora i ulazak BiH u EU imala pozitivan utjecaj, što bi rezultiralo stvaranjem novih radnih mjesta i unapređenjem kvalitete života svih građana. Posebno je naglasio da bi se ovi pozitivni efekti osjetili i u Brčko distriktu BiH kao posebno uređene administrativne jedinice u BiH.

Zvaničnici Brčko distrikta BiH su Sattlera detaljno upoznali o trenutnim aktivnostima u Distrikta kada je u pitanju provođenje reformi koje su u skladu s principima i ciljevima EU. Oni su istakli da je perspektiva pristupanja BiH Evropskoj uniji od suštinske važnosti za daljnji razvoj zemlje te su naglasili da bi ovaj proces otvorio nove mogućnosti za sve građane BiH.