„Zlatna turistička ruža 2010“ u Brčkom

23. 9. 2010. - Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u organizaciji Medijsko-poslovnog projekta „Turizam plus“ i Vlade Brčko distrikta BiH u Brčko distriktu će se održati peta po redu manifestacija dodjele priznanja u turizmu BiH „Zlatna turistička ruža 2010“, rečeno je na pres konferenciji u Vijećnici.

Image for news
"Turizam je jedan od aspekata koji se zaista može izuzetno iskoristiti za razvoj države i društva. Sa našim ljudskim resursima i sa onim što možemo da iskoristimo u oblastima pojedinih konsultantskih usluga, kroz strategiju razvoja turizma i drugih oblasti možemo u nekom skorom vremenu biti destinacija gdje ćemo imati priliku da dobijemo značajan prihod od jedne ekonomske grane koja se zove turizam. Ovo će biti prilka, također, da javnosti objasnimo da smo kroz strategiju i kroz sve ono što smo radili shvatili gdje su nam potencijali i da ćemo kroz vrijeme koje je pred nama vjerovatno staviti u funkciju i našu kompletnu obalu rijeke Save, da ćemo ponovo ući u projekat lovnog turizma i brojne druge oblasti, te pokušati da Brčko distriktu damo doprinos u ekonomskom razvoju i kroz turizam", kazao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH i predsjednik organizacionog odbora "Zlatna turistička ruža 2010" dr. Dragan Pajić.

Autor projekta "Turizam plus" Zlatko Prlenda istakao je da su prethodne manifestacije održane u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci, te da je peta po redu manifestacija "Zlatna turistička ruža 2010" za ovu godinu zasluženo pripala Brčko distriktu.

"Brčko distrikt BiH će biti tri dana središte bosanskohercegovačkog turističkog života. Prisustvovat će brojni hotelijeri, turističke organizacije, različite strukture vlasti i naravno dobitnici. Cilj nam je da kroz ovu manifestaciju i manifestacije sličnog karaktera pokažemo svijetu i našim ljudima da u BiH postoje prirodne ljepote i niz drugih prirodnih potencijala i resursa", kazao je Prlenda. On je istakao da je turizam jedina razvojna šansa BiH i da turistička industrija ide naprijed pored svih problema sa kojima se danas društvo susreće u BiH.

Šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH, koordinator i predsjednik glavnog žirija manifestacije "Zlatna turistička ruža 2010" Aleksandar Đurić kazao je da je obezbijeđeno 58 zlatnih turističkih ruža u 15 kategorija te da će 78 pojedinaca i subjekata dobiti posebna turistička priznanja.

On je izdvojio nekoliko kategorija - za najbolju kulturnu i zabavnu turističku manifestaciju, za gostoljubivost, za najuspješniji projekat u oblasti turizma. Na manifestaciji imat ćemo i okrugli sto na temu "Promocija turizma kroz prekograničnu saradnju" što nam je cilj da razvijamo turizam i sa drugim državama i razmjenjujemo iskustva", kazao je Đurić.

Manifestacija "Zlatna turistička ruža 2010" trajat će od 24. do 26 septembra, a centralni događaj manifestacije održati će se u subotu u Domu kulture sa početkom u 20 sati koga će pratiti direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.