Zbog neusvajanja Zakona kasnit će reforma upravljanja „Lukom“ Brčko

12. 7. 2012.  Povodom neusvajanja Zakona o lučkoj upravi na posljednjoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH, danas se novinarima obratio Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Image for news

Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH su 2009. godine angažovali konsultantsku firmu koja je provela preglede institucionalnog okvira i koja je identifikovala i ocijenila alternativne strukture rukovođenja „Lukom“ Brčko, kao i model vlasništva nad „Lukom“. Rezultat ove studije je Nacrt Zakona o lučkoj upravi kojeg Skupština Brčko distrikta BiH na redovnoj sjednici održanoj u utorak, 10. 7. 2012. godine, nije usvojila.

Ova studija je bila urađena na zahtjev Brčko distrikta BiH i Vijeća ministara BiH, administrirala ju je Svjetska banka, a platio ju je OHR. Studija je ponudila pet koncepata, od kojih je jedan preporučila, a to je razdvajanje lučkog operatera od onog koji upravlja „Lukom“. Ovako ne bi došlo do privatizacije, već bi „Luka“ ostala u vlasništvu Brčko distrikta BiH. Jedan od uslova realizacije ovog projekta jeste donošenje Zakona o lučkoj upravi.

Smisao studije i ove reforme upravljanja „Lukom“ leži u činjenici da je Svjetska banka pripremila 8,5 miliona dolara za rekonstrukciju plovnog puta „Luke“, rekonstrukciju željezničkog kolosijeka i izmještanje kolosijeka iz centra grada. Taj kredit bi se vraćao nakon što bi „Luka“ bila osposobljena i stavljena na tržište i od trenutka kada bi se od koncesione naknade mogao vraćati kredit. Šire gledano, projekat rekonstrukcije „Luke“ Brčko je u sklopu projekta restorizacije rijeke Save, za kojeg je Svjetska banka izdvojila 30 miliona dolara.

„Neusvajanjem Zakona Brčko distrikt BiH je sam sebi zatvorio put prema ovim sredstvima“, izjavio je šef Odjela za privredu Pero Gudeljević te dodao: „Skupština je prekršila, odnosno nije podržala odluke koje je sama donijela prije dvije ili tri godine kada je usvojila studije o reformi upravljanja „Lukom“ i kada se obavezala da će donijeti Zakon o lučkoj upravi. Dakle, ovdje je srušen koncept kojeg smo prethodno  prihvatili. Po mom uvjerenju, ovo je loša poruka koja se šalje iz Distrikta jer ne poštujemo niti odluke koje smo sami donijeli, niti studije koje su urađene. S ovakvom odlukom Skupštine definitivno će se kasniti implementacijom projekta reforme upravljanja „Lukom“ u Brčkom, a sada se samo može čekati na novi saziv Skupštine kojem će se opet ponuditi ovaj zakon na usvajanje“, zaključio je Gudeljević.