Završeno deminiranje u Omerbegovači

30. 9. 2010.  -  Oružane snage BiH su predale na upotrebu Vladi Brčko distrikta, Odjeljenju za javnu sigurnost deminirano područje površine 171.831 kvadratni metar u mjesnoj zajednici Omerbegovača.
"Zadovoljstvo nam je da su u ovom projektu prvi put učestvovale Oružane snage BiH na području Brčko distrikta. Moram istaći da smo imali jednu izuzetnu saradnju na ovom projektu. Inače, cijeli projekat je od strane Oružanih snaga BiH humanitarnog karaktera", kazao je šef Odjeljenja za javnu sigurnost Ermin Džindić.

Image for news

 

2010-09-30DeminiranjeuOmerbegovaci2

Prema njegovim riječima Vlada Brčko distrikta BiH je za ovu godinu izdvojila oko milion i po maraka za deminiranje područja u distriktu i planirano je da se do kraja godine završi 16 projekata.

Predsjednik mjesne zajednice Omerbegovača Ferid Bijelić zahvalio se učesnicima u projektu za uspješan završetak jer, kako je kazao, od sada konačno i mještani Omerbegovače mogu slobodno hodati i biti sigurni od mina.

Koordinator za deminiranje u Vladi Brčko distrikta Zdravko Đurić kazao je da je za ovu godinu planirano za deminiranje još oko 600 hiljada kvadratnih metara na području Brčko distrikta BiH.

"Trenutno radove izvodimo na prostoru lokalne zajednice G. Vukšić Gornjih i Donjih Dubravica, te Boderišta, kao i u D. Brci, Bukovcu, Krepšiću i u Vučilovcu. Na prostroru Brčko distrikta BiH, koji ima 945 kvadratnih kilometara, ostalo je još neočišćeno oko 34 miliona kvadratnih metara i to je oko 7,8 posto teritorije. Teško je davati prognoze kada će sve biti završeno", kazao je Đurić.

Džindić je najavio za sedam dana završetak drugog projekta Oružanih snaga BiH i istakao da je ovo samo početak jedne nove saradnje.