Započele aktivnosti na implementaciji projekta „SPIS“ u Brčkom

26.1.2012. Implementacija projekta „Jačanje socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ (SPIS), koji Unicef BiH u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija provodi u 11 općina u BiH, počela je i u Brčkom. Na prvoj konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora Distrikta, koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta na državnom nivou, predstavnici NVO Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i NVO Budimo aktivni iz Sarajeva prezentovali su osnovne ciljeve programa „SPIS“.

Image for news
Na sjednici je usvojen Pravilnik o radu Upravnog odbora, razmatran prijedlog Plana rada za period od 1. januara do 31. marta 2012. godine, a dogovorene su i početne aktivnosti na izradi dokumenta „Analiza situacije po pitanju statusa socijalne zaštite i inkluzije djece u Brčko Distriktu BiH“. Definisane su potrebe za izradu „Akcionog plana razvoja mehanizama monitornog upisa djece u osnovne škole u Brčko Distriktu BiH za 2012. godinu“ kojim se osigurava praćenje dva osnovna prava djeteta - pravo na osnovno obrazovanje i pravo na identitet. Ovim planom bit će sačinjena elektronska baza podataka djece starosti do šest godina, koja se trebaju upisati u prve razrede osnovnih škola.
Upravni odbor Brčko Distrikta BiH za implementaciju ovog projekta čine predstavnici Odjeljenja za zdravstvo, odnosno Pododjeljenja za socijalnu zaštitu i Centra za mentalno zdravlje, Odjeljenja za obrazovanje, odnosno Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje i Pedagoške institucije te predstavnici nevladinog sektora.
U narednom periodu Upravni odbor Distrikta predložit će projekte koji će u okviru programa „SPIS“ biti implementirani u Brčkom, a za ove namjene Unicef će izdvojiti do 15.000 KM.