Zamjenik gradonačelnika Distrikta razgovarao o mogućnostima za donacije Centru za mentalno zdravlje

6.2.2013. Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH održao je danas pripremni sastanak s šefom Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifetom Mujanovićem i direktoricom  Hilfswerk Austria International u BiH u vezi s prijedlogom projekta za socijalno stambeno zbrinjavanje.

Image for news

Naime, projekat je u pripremi od decembra prošle godine i dogovarano je da se u Brčkom sagradi nova zgrada za potencijalne korisnike nekoliko različitih grupacija. To obuhvata  ponajviše socijalno ugrožene kategorije. Mogu doći u obzir i raseljena lica, ali nisu primarni korisnici.

Hilfswerk Austria International u saradnji s Vladom Distrikta namjerava izgraditi objekat sa deset stambenih jedinica. Obaveza Vlade Brčko distrikta BiH je da izdvoji sredstva od 100.000 konvertibilnih maraka  u roku od dvije godine,  te  lokaciju i potrebne priključke.

Rifet Mujanović je naglasio da će Vlada učestvovati od idejnog rješenja tog projekta pa do odabira korisnika.

„Drugi projekat je da pokušamo dovršiti Centar za mentalno zdravlje za djecu s posebnim potrebama čime bismo tim korisnicima zasigurno stvorili bolje uslove za boravak u Centru“, zaključio je Mujanović.

Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International u Bosni i Hercegovini, istakla je da je projekat u fazi evaluacije te iskazala zadovoljstvo zbog podržavanja ovakvog projekta od strane Vlade Distrikta.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1.600.000,00 eura. Od  toga milion eura pokriva Evropska komisija, a šeststo  hiljada su kofinansiranja od općina koje su učesnici projekta.