Vlada Brčko distrikta BiH traži rješenja za zahtjeve radnika u zdravstvu

21.03.2023. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine vrlo je ozbiljno razmatrala zahtjeve zaposlenika Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ i njihove stavove iznesene tokom najave i trajanja kako štrajka upozorenja tako i generalnog štrajka.

Image for news

Uvažavajući svu složenost novonastale situacije, Vlada Distrikta je oformila pregovarački tim koji je s dužnim poštovanjem saslušao zahtjeve štrajkačkog odbora o kojima je nekoliko puta razgovarano na najvišem nivou. 

        Svjesna složenosti uslova u kojima rade radnici u zdravstvu,Vlada Brčko distrikta BiH je prihvatila na razmatranje katalog zahtjeva štrajkačkog odbora s ciljem iznalaženja rješenja za sve zaposlenike u brčanskom zdravstvu, u skladu sa zakonskim propisima i mogućnostima budžeta. 

        Sudeći po činjenici da su se zaposlenici Zdravstvenog centra „Bijela“, koji su inicirali štrajk, u punom kapacitetu vratili ispunjavanju radnih obaveza, očekujemo da njihov primjer slijede i ostali zaposlenici u brčanskom zdravstvu. 

       Vlada će, u skladu s izrečenim stavovima na posljednjoj sjednici ovog organa, kojoj su prisustvovali i predstavnici štrajkačkog odbora, nastaviti da radi na pronalaženju rješenja kako bi se ispunili zahtjevi uvažavajući zakonske okvire.