Vlada usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu

28.9.2018. Vlada Brčko distrikta BiH okončala je 48. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Image for news

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da je limit sredstava po subjektu za ovu godinu 15.000 KM. 

„Mi smo u ovoj godini za te namjene u budžetu osigurali 500.000 KM. S obzirom da u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH postoji nešto neutrošenih sredstava iz prethodnih godina danas je data saglasnost da Zavod pokrene proceduru i da 77.800 KM usmjeri u program samozapošljavanja što znači da će ukupan fond biti 577.800. konvertibilnih maraka“, istakao je Gudeljević. On je dodao da je, kada je riječ o samom Programu, razlika u odnosu na prošlu godinu ta što neće biti dijela za poljoprivredu, jer sada imamo novi program za poljoprivredu koji, također iznosi 500.000 KM. Do sada je 248 preduzetnika krenulo s radom sredstvima iz ovog programa, a očekujemo da će biti još 35 do 40 novih pravnih subjekata“, kazao je Gudeljević. 

Vlada Brčko distrikta BiH započela je i 49. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za sufinansiranje projekata koje finansira Evropska unija i drugi donatori. 

Delfa Dejanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kazala je da će četiri organizacije iz Brčko distrikta BiH dobiti novčana sredstva. 

„Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju u budžetu za 2018. godinu ima na raspolaganju 50.000 KM za sufinansiranje ovakvih projekata. Krajem šestog mjeseca Vlada je usvojila odluku o kriterijima i nakon toga mi smo raspisali javni poziv i imenovana je komisija za odabir koja je na osnovu bodovanja dala prijedlog Vladi, a koji je danas usvojen. Po pozivu prijavilo se pet nevladinih organizacija. Jedan prijedlog je bio nepravovremeno podnesen tako da su četiri prijedloga prošla, a riječ je o OC „Vermont“, Crvenom križu/krstu Brčko distrikta BiH i OC „Proni“ koji su dobili po 15.000 KM i Biciklističkom klubu „Sveti Nikolaj“, koji je dobio 5.000 KM“, kazala je Dejanović. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstva za dodjelu grantova nevladinim organizacijama u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, sedmi dio.

Foto: arhiva