Vlada održala vanrednu i redovnu sjednicu

12.3.2018. Članovi Vlade izjašnjavali su se na današnjoj 40. vanrednoj sjednici o amandmanima na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta BiH i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti. Većina amandmana poslanika Skupštine Brčko distrikta BiH nije podržana iz tehničkih razloga jer predmet predloženih amandmana nisu navedene izmjene i dopune dva zakona.

Image for news

Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, istakla je da se amandmani koji su prihvaćeni odnose na uvrštavanje djece i odraslih s rijetkim oboljenjima u kategoriju lica koja bi dobijala dodatak za njegu i pomoć te da se rok za predaju zahtjeva za opremu za novorođenče produži.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je i 41. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila amandmane na Nacrt Zakona o Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti za borbu protiv korupcije.

Vlada Brčko distrikta BiH u nastavku 32. redovne sjednice primila je k znanju Informaciju o lokacijama za alternativno zbrinjavanje leševa pasa lutalica na tri lokacije na području Distrikta.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Tanić rekao je da je nakon dužeg usaglašavanja postignuta saglasnost i u skladu s prijedlogom iz 2016. godine nadležne komisije i predloženih devet lokacija izabrane tri.

„Ovo je privremena mjera koja će biti na snazi do kraja ove godine ili do donošenja trajnog rješenja za ovaj problem. Usvojili smo i zaključak da ćemo Skupštini Brčko distrikta BiH uputiti preporuku da se izdvoje novčana sredstva u budžetu za 2018. godinu koja bi bila JP Komunalno Brčko na raspolaganju za nabavku mobilne spalionice, kako bi se neškodljivo zbrinjavali leševi pasa“, zaključio je Tanić.