Vlada održala nastavak 40. redovne sjednice

29.6.2018. Vlada Brčko distrikta BiH na nastavku 40. redovne sjednice nakon razmatranja Informacije o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ (CEB II projekat) usvojila je zaključak kojim se kaže da Vlada trenutno nema politički kapacitet da donese odluku o statusu sredstava za kolektivne centre te da se u zahtjevu Razvojnoj banci Vijeća Evrope zatraži produžetak roka realizacije kredita do kraja jula, a ukoliko dotad ne bude donesena drugačija odluka, da se sredstva preraspodjele entitetima.

Image for news

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku 40. redovne sjednice razmatrala je Informaciju Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH u vezi s stečajnim postupkom nad DD „Novi Bimeks“ preduzeće za preradu plastike, mesa i konditorskih proizvoda Brčko distrikta BiH i donijela odluku da Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH uplati 15.000 KM za potrebe stečajnog postupka kao i zaključak da nadležna odjeljenja u saradnji sa Pravobranilaštvom pripreme prijedlog da se riješi pitanje pravoslavnog groblja koje se nalazi na parceli DD „Novi Bimeks“. 

Velida Demirović, zamjenik pravobranioca u Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH, kazala je da se odluka koju je donijela Vlada odnosi na odluku o troškovima vođenja stečajnog postupka. 

„To se odnosi na troškove čuvanja imovine, troškove uplate određenih taksi i troškovi se odnose na redovno obavljanje djelatnosti DD „Novi Bimeks“ kao što je plaćanje režije za jedan poslovni prostor i to je taj iznos koji će naknadno biti vraćen Distriktu kada se sve nekretnine koje su u vlasništvu DD „Novi Bimeks“ prodaju i kada se namire potraživanja. Također, mi u Pravobranilaštvu smo došli do određenih informacija kroz ovaj stečajni postupak da se jedna parcela u površini od 6 duluma koristi i da se tu nalazi popunjeno pravoslavno groblje. Mi smo iz Pravobranilaštva preporučili Vladi i gradonačelniku da se taj problem riješi kroz ovaj stečajni postupak i predložili smo da se otkupe parcele kao i da se uredi to groblje“, kazala je Demirović. 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radno tijelo na državnom nivou, Prijedlog odluke o imenovanju članova Privrednog vijeća Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za javni registar za period od 1. 1. do 31. 12. 2017. godine kao i Akcioni plan s prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH po dostavljenom izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za period od 1. 1. do 31.12. 2017. godine. 

Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i prihvatila Akcioni plan s prijedlogom mjera za realizaciju preporuka Ureda za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH po dostavljenom izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja ureda koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH za period od 1. 1. do 31. 12. 2017. godine. 

Vlada je na sjednici prihvatila i Izvještaj i Akcioni plan radne grupe za izradu procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za javno-privatno partnerstvo. 

Članovi Vlade na današnjoj sjednici primili su k znanju Izvještaj o provedenom postupku ocjenjivanja rada u organima javne uprave Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.