Vlada odobrila Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih Brčko distrikta BiH

3.5.2018. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH danas su u nastavku 35. redovne sjednice razmatrali i odobrili Nacrta Zakona o obrazovanju odraslih u Brčkom. S obzirom da Distrikt, zajedno s još jednim kantonom u BiH, još uvijek nema ovakav zakon, on bi, kako kaže šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović, značio puno za sve one koji iz nekog razloga do osamnaeste godine nisu završili osnovno ili srednje obrazovanje.

Image for news

„Ovim zakonom će se omogućiti svim licima koja nemaju završenu osnovnu i srednju školu, a imaju više godina nego što je to zakonom propisano, da izvrše svoje školovanje, kao i licima koja žele da se prekvalifikuju, dokvalifikuju odnosno prilagode tržištima rada. Zakon je potreban kako bi se stanovnicima omogućilo da tokom čitavog života uče“, pojasnio je Osmanović, dodajući da će se prema ovom zakonu organizovati vanredna nastava, poput nekadašnje večernje škole, a predvodit će je postojeći nastavni kadar, kojeg imamo dovoljno, a u skladu s budućim pravilnicima. Podzakonskim aktima definisat će se i period trajanja nastave te ostale pojedinosti u vezi s ovakvim načinom školovanja. Osmanović je napomenuo i to da će se plaćati školarina samo za srednje obrazovanje ili prekvalifikaciju, a prema utvrđenom cjenovniku.

Predstavnici izvršene vlasti danas su se pozitivno izjasnili na amandman skupštinske komisije na izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta BiH, kojim je traženo da novčani iznosi dodatka za tuđu njegu i pomoć budu uvećani za pet posto.

Osim toga, danas je usvojen i treći dio grantova iz Kabineta gradonačelnika za period od 1. 4. do 31. 12. 2018. godine. To su sredstva, kako je sekretar Vlade Davor Šolaja kazao, za redovan rad vjerskih zajednica, udruženja i Javnog preduzeća „Radio Brčko“ d.o.o.