Vlada započela 56. redovnu sjednicu

15.1.2019. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjoj 56. redovnoj sjednici zaključke da nema primjedbi na nacrte zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Direkciji za finansije, Zakona o Poreznoj upravi i Zakona o Trezoru, koji će biti proslijeđeni u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, a kojima se stvaraju uvjeti za raspisivanje konkursa za izbor čelnih ljudi ovih institucija.

Image for news

Najvažnija tačka na dnevnom redu ove sjednice je, kako je istakao gradonačelnik Siniša Milić, prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

„Mi smo jučer službeno dobili materijale od Direkcije za finansije. Potrebno je još vremena da razmotrimo sam prijedlog budžeta, ali on se već našao na dnevnom redu i nadam se da ćemo na nastavku sjednice doći do prijedloga budžeta koji će biti upućen u skupštinsku proceduru“, istakao je gradonačelnik Milić. 

Na 56. redovnoj sjednici članovi Vlade započeli su raspravu o smjernicama za izradu niza pravilnika iz nadležnosti Odjeljenja za obrazovanje koji se tiču organiziranja nastave za obrazovanje odraslih. 

„Zbog principijelnog stava da sve te pravilnike, a naročito u oblasti obrazovanja, treba donositi Vlada kao kolektivni organ, a što trenutno nije predviđeno Zakonom o obrazovanju odraslih, mi smo zastali kod tih tačaka. Potrebno nam je dodatno usaglašavanje jer je riječ o suviše važnoj oblasti. I ranije smo se opredijelili da sve te pravilnike koje donose šefovi odjeljenja najprije odobri Vlada. O ovoj temi nastavit ćemo vjerovatno u četvrtak na nastavku sjednice“, zaključio je Milić. 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je danas i zaključak da nema primjedbi na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt BiH kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažiranje pet izvršitelja za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.