Vlada usvojila zaključak o pokretanju eksternog stručnog nadzora nad „Zdravstvenim centrom“

7.6.2019. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić obrazložio je danas nakon završetka nastavka 70. vanredne sjednice, na kojoj je razmatrano stanje u zdravstvu Brčko distrikta BiH te predočen niz problema, zaključke koji su usvojeni.

Image for news

„Jednoglasno smo donijeli zaključak kojim smo od šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH zatražili da hitno, bez odlaganja, u saradnji s menadžmentom Javne zdravstvene ustanove predloži mjere koje bi značile unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na prostoru Distrikta. Tražili smo da šef Odjeljenja u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pokrene proceduru eksternog stručnog nadzora nad JZU, naročito u oblasti sekundarne zdravstvene zaštite. To će biti realizovano fazno. Prvi stručni nadzor koji očekujemo da bude pokrenut jeste na Ginekologiji i Internom odjeljenju Bolnice. Rok za realizaciju zaključka je 60 dana i, ako ne budemo imali informaciju da su te aktivnosti i preduzete, jednoglasno smo predložili Skupštini da pokrene proceduru ispitivanja odgovornosti cjelokupne upravljačke strukture Javne zdravstvene ustanove. Da li će lanac odgovornosti stati na tome ili će se proširiti na neke druge koji su u sistemu zdravstvene zaštite ostaje da vidimo, ali čini se da je krajnje vrijeme da se stanje u ovoj oblasti popravi radikalnim potezima“, pojasnio je gradonačelnik Milić. 

On je dodao da je na vanrednoj sjednici Vlade dva dana razmatrano stanje koje je poznato i da ni Vlada nije zadovoljna stanjem u ovoj oblasti.

„Čini se da kvalitet zdravstvene zaštite ne ide u pravcu u kojem smo mi to željeli i nije adekvatan ulaganjima koja se vrše u JZU. Mogli smo čuti da ogroman dio kapitalnog budžeta kao ni projekti koji se planiraju već duži period nisu ni započeti ili su u fazi neke rane realizacije, što sasvim sigurno ne garantuje da ćemo u kratkom roku dobiti odgovarajuće rezultate, odnosno izvršiti nabavku neophodnih aparata i realizovati započete projekte za koje su izdvojena ogromna sredstva“, dodao je Milić. 

On je naglasio da smo svjedoci da je u javnosti Distrikta izraženo dosta zabrinutosti izazvane i stanjem na Ginekologiji.

„Imali smo jedan smrtni slučaj koji je poprilično uznemirio ovdašnju javnost i naravno da su sve te stvari dovele do toga da smo se vrlo ozbiljno bavili ovom situacijom“, zaključio je Milić.

Na današnjoj vanrednoj sjednici primljeni su k znanju izvještaji JZU „Zdravstvenog centra Brčko“ i Fonda zdravstvenog osiguranja o uplaćenim i utrošenim sredstvima budžeta Brčko distrikta BiH. Usvojen je i Prijedlog Odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za JZU za period od 1. 4. do 31. 12. 2019. godine kao i Prijedlog Odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove FZO za period od 1. 4. do 31. 12. 2019. godine.