Vlada usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu

22.11.2019. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 82. vanrednoj sjednici usvojila je drugi po redu rebalans za 2019. godinu u iznosu od oko 18 i po miliona maraka.

Image for news

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, kazao je da je dobro što je danas Vlada usvojila rebalans kako bi se konačno službenici iz stare zgrade Policije preselili u novu zgradu, kao i da svi oni koji imaju po zakonu pravo na materinski dodatak ostvare svoja prava. 

„Za materinski dodatak u rebalansu izdvojena su sredstva u iznosu od 1.300.000 KM, Odjeljenju za javnu sigurnost za nabavku tri vatrogasna vozila izdvojeno je 725.500 KM, za preseljenje u novu zgradu Policije 1.490.000 KM, dok su ostali dijelovi rebalansa tehničke i druge vrste amandmana. Mi smo uvećali prihode 1.659.000 KM, izvorne prihode, a tu imamo i jedan grant od sukcesije bivše Jugoslavije u iznosu od 100.000 KM što je i to ušlo u ovu računicu. Uštede u odjeljenjima i institucijama po svim pozicijama, uglavnom za plate i materijalne troškove, izdvojeno je 4.728.000 KM. Tu imamo i prenos kapitalnih budžeta iz 2017. godine koji se gasi po zakonu ove godine, i 2018. godine za projekte koji su početi, a to se odnosi na odluke šefova odjeljenja i Vlade u ukupnom iznosu od 12.372.044 KM”, kazao je Lučić. 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila je program za raspodjelu sredstava novčane pomoći porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida kao i program za demobilisane borce i članove porodica umrlog demobilisanog borca. 

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Brčko distrikta BiH, kazao je da je stvoren pravni okvir za daljnje postupanje i realizaciju ovih sredstava koja su u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2019. godinu za ova dva programa planirana u iznosu od po 600.000 KM. 

„Kada je u pitanju prvi program svakom od udruženja porodica poginulih boraca i udruženja ratnih vojnih invalida s ovih prostora pripada iznos od po 100.000 KM i bit će realizovan u skladu s kriterijima i programom o raspodjeli do isteka 2019. godine. Očekuje se danas i raspisivanje javnog poziva. Kada je u pitanju drugi program sredstva se dijele proporcionalno tj. na udruženja iz sva tri konstitutivna naroda koji žive na ovim prostorima, i to u iznosu od po 200.000 KM. Naglašavam da u javnom pozivu postoje opći i posebni kriteriji koji moraju biti ispunjeni u smislu mogućnosti ostvarivanja ove vrste prava. Također, osobe koje su koristile sredstva po programima u ranijim godinama komisija neće raspravljati o tim zahtjevima i nemaju potrebe da podnose”, kazao je Bešić. 

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Nacrt Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godine.