Vlada usvojila prijedlog Nacrta Zakona o radu Brčko distrikta BiH

6.3.2019. Vlada Brčko distrikta BiH na drugom nastavku 58. redovne sjednice danas je usvojila prijedlog Nacrta Zakona o radu Brčko distrikta BiH.

Image for news

Stojanka Knežević, predsjednica radne grupe za izradu ovog zakona, kazala je da je Vlada usvajanjem ovog zakona učinila još jedan reformski korak. 

„Ovaj put taj korak je napravila iz oblasti rada i radnih odnosa. Naime, ovo jeste reformski zakon koji je proizašao iz Reformske agende za BiH 2015–2018. godina, gdje se od 64 mjere Zakon o radu našao na prvom mjestu što govori da se radi o jednoj od najvažnijih oblasti koje je trebalo reformski uraditi. Entiteti su malo prije nas izvršili tu svoju obavezu i usvojili su Zakon o radu tokom 2015. i 2016. godine, i evo danas je Vlada Distrikta usvojila nacrt koji ide dalje u skupštinsku proceduru“, kazala je Knežević. 

Ona je naglasila da su mnoge odredbe u ovom prijedlogu Nacrta definisane u odnosu na postojeći zakon. 

„U pogledu diskriminacije propisan je postupak utvrđivanja diskriminacije kod poslodavca, odnosno zabrane diskriminacije i neprimjerenog ponašanja prema radniku. Propisan je radni odnos s pomoćnim kućnim osobljem, u pogledu radnog vremena data je jasna definicija radnog vremena, zatim odmor u toku radnog vremena uračunava se u radno vrijeme što važećim zakonom nije bilo propisano“, kazala je Knežević. 

Dodala je da je prekovremeni rad u postojećem zakonu 12 sati, a sada je predloženo da bude 10 sati. 

„I tu smo napravili izmjenu s tim da se i dežurstvo uračunava u prekovremeni rad. Propisali smo i obavezu poslodavcu da obavijesti radnika o rasporedu radnog vremena i o promjeni istog, a kada je u pitanju godišnji odmor propisano je da sada isti traje 20 radnih dana za razliku ranije kada je bio 18 dana. Što se tiče plaćenog odsustva, sada je ovom izmjenom plaćeno odsustvo pet radnih dana i još smo dodatno predvidjeli dva radna dana u slučaju dobrovoljnog davanja krvi. Definisani su i posebni slučajevi mirovanja prava iz radnog odnosa i omogućeno je plaćeno odsustvo usljed više sile“, navela je Knežević. 

U pogledu kaznenih odredbi Knežević je istakla da i tu ima izmjena jer su se ovim prijedlogom pooštrile kaznene odredbe i uvele nove kaznene odredbe za fizička lica.

„U postupku izrade ovog prijedloga Nacrta zakona veliku ulogu uzelo je Ekonomsko-socijalno vijeće. Radna grupa je gotovo sve komentare usvojila i Sindikata Brčko distrikta BiH i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, koji su odigrali značajnu ulogu prilikom sačinjavanja ovog konačnog teksta koji imamo“, kazala je Knežević.