Vlada razmatrala Informaciju o stanju i mjerama preduzetim u vezi s korona virusom

11.3.2020. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na nastavku 89. vanredne sjednice primila k znanju Informaciju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge o stanju i mjerama preduzetim u vezi s korona virusom na području Brčko distrikta BiH.

Image for news

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da na području Distrikta nema nijedna osoba pozitivna na korona virus i da se trenutno osam lica koja su boravila na području Italije nalazi pod zdravstvenim nadzorom. 

„Za jedno od tih lica jutros je uzet uzorak i poslan u Sarajevo na Univerzitetski klinički centar i povratnu informaciju trebali bismo dobiti u toku dana. Sva registrovana lica boravila su u Italiji, kao i pacijent za kojeg je poslan uzorak na testiranje u Sarajevo. Još jednom podsjećam sve građane da je potrebno da se pridržavaju uputa koje se svakodnevno objavljuju putem lokalnih medija”, kazao je Pezerović. 

Članovi Vlade na današnjoj vanrednoj sjednici raspravljali su i o predloženoj mjeri o zatvaranju osnovnih i srednjih škola i visokoškolskih ustanova na određen period na području Distrikta i definisano je da je za taj korak potrebno uraditi pravni okvir. 

„Republika Srpska jučer je zatvorila škole i naša ideja je bila da se i ovdje preduzmu slične mjere. Međutim, potrebno je na određeni način osigurati do kraja pravni okvir koji bismo trebali danas završiti, a nakon toga na narednoj sjednici Vlade odlučiti o daljnjem djelovanju. Bilo je diskusija koje su išle u pravcu zatvaranja škola na određeno vrijeme, ali bilo je i određenih rezervi na sve to. Međutim, cilj je da sada osiguramo do kraja odgovarajuće odluke”, kazao je Pezerović. 

Informacija o stanju i mjerama preduzetim u vezi s korona virusom na području Brčko distrikta BiH te daljnjim predloženim postupcima danas je proslijeđena i Skupštini Brčko distrikta BiH. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i 91. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala Informaciju o potrošnji električne energije javne rasvjete i usvojila zaključke predložene od Odjeljenja za komunalne poslove, kao i zaključak da se pokrene istraga o nelegalnom korištenju električne energije na području Brčko distrikta BiH.