Vlada okončala 62. redovnu sjednicu

24.6.2019. U nastavku 62. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o utvrđivanju kriterija za postupanje prilikom odobravanja jednokratne novčane pomoći u slučaju smrti demobilisanog borca i članovima uže porodice demobilisanog borca kao i program utroška sredstava za ove namjene.

Image for news

„Ovom odlukom osiguran je pravni okvir za postupanje prilikom isplate jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobolisanog borca, članovima njegove uže porodice, odnosno varijanta kada pravo ostvaruje demobilisani borac za slučaj smrti člana svoje uže porodice. Iznos novčane pomoći za ovu namjenu je 1.000 KM za slučaj smrti demobilisanog borca, odnosno iznos od 300 KM za slučaj smrti člana uže porodice demobilisanog borca. Za ovu vrstu pomoći Vlada izdvaja sredstva na godišnjem nivou u iznosu od preko 200.000 KM“, rekao je Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Vlade Brčko distrikta BiH.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o imenovanju člana delegacije BiH u Mješovitoj komisiji za pripremu programa za provođenje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta. Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove usvojen je Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje na nacrt osnova za zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta Autoput / brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je danas i Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o sezonskom radu državljana BiH u Republici Hrvatskoj; Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji na području zaštite životne sredine, Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje o noti sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Njemačke te Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za polaganje vozačkih ispita za učestvovanje u radu van radnog vremena.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Inspektorata za period januar – mart 2019. godine, Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za mart 2019. godine te Izvještaj o radu člana UO JP „Komunalno Brčko“ iz reda državnih službenika za period od 1. 1. do 31. 3. 2019. godine.

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija Ureda za upravljanje javnom imovinom o sticanju, uz naknadu, nekretnine k.o. Brčko 4.

Dnevni red 62. redovne sjednice Vlade danas je iscrpljen.