Vlada održala 80. vanrednu sjednicu

28.8.2019. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je održala 80. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje devedeset osoba (nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi) za potrebe Odjeljenja za obrazovanje.

Image for news

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović kazao je da se školska godina dočekuje sa osiguranim kadrovima i svim nastavnim sredstvima koji su neophodni za početak školske godine.

„U međuvremenu su se desile određene potrebe u smislu odlaska pojedinih nastavnika na bolovanje i zbog toga se pojavila potreba za angažovanje osoba. Odjeljenje za obrazovanje najavljuje i konkurs početkom septembra tako da ovu školsku godinu dočekujemo sa osiguranim kadrovima i svim nastavnim sredstvima koji su neophodni za početak školske godine“, kazao je Osmanović.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila je i Odluku o odobravanju programa za sufinasiranje projekata međunarodnih organizacija i donatora u BiH za 2019. godinu kao i Program utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2019. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana (četvrti dio).

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, kazao je da su u prvoj usvojenoj odluci u program uključene dvije mjesne zajednice iz Distrikta, „Š“ naselje i „Ilićka“.

„Brčko distrikt BiH učestvuje u sufinasiranju 30% dok je ostali dio sredstava osiguran od strane donatora Vlade Švedske i Švicarske putem UNDP-ja, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda. Ukupna sredstva u ovom programu su oko 20 hiljada maraka. U MZ „Š“ radit će se rekonstrukcija i opremanje terena za male sportove, a u MZ „Ilićka“ postavit će se vještačka trava kod objekta mjesne zajednice. Kada je u pitanju druga usvojena tačka tu je uključeno 124 mjesne zajednice, nevladine organizacije i udruženja građana s iznosom od 980 hiljada maraka i očekuje se da će se u narednih sedam do deset dana imati potpuna realizacija ovog programa, odnosno potpisivanje ugovora“, kazao je Blažić.

Članovi Vlade na današnjoj sjednici usvojili su i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije kao i Dokument okvirnog budžeta za period od 2020. do 2022. godine.

Na današnjoj sjednici primljen je k znanju i izvještaj i Akcioni plan za realizaciju preporuka iz revizorskog izvještaja finansijskog poslovanja Odjeljenja za javnu sigurnost za period od 1. 1. do 31. 12. 2018. godine.