Vlada održala 74. redovnu sjednicu

17.1.2020. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 74. redovnoj sjednici odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o energetskoj efikasnosti Brčko distrikta BiH i Smjernice za izradu nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH.

Image for news

Predrag Ljubojević, šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga u Odjeljenju za komunalne poslove, kazao je da će se kroz nacrte zakona pokušati rješenja donositi na noviji način i u skladu sa direktivama Evropske unije.

„Mi ćemo raditi na nacrtima tih zakona, a dobili smo i pomoć eksperata. Kada je riječ o energetskoj efikasnosti mi govorimo otprilike o tri oblasti zgradarstvo, saobraćaj i javna rasvjeta. Kada je u pitanju zgradarstvo, naročito privatni objekti, tu nemamo nikakvo zakonsko rješenje i nadamo se da ćemo ovim zakonom upravo izdefinisati određene stvari i naći način da damo određene olakšice i čitav niz metoda kojima će se moći pomoći građanima kod utopljavanja zgrada i rješavanja energetskih problema. Vjerujem da će ovaj zakon to uspjeti i postaviti određene osnove”, kazao je Ljubojević dodajući da će se kroz zakonska rješenja pokušati rješavati na noviji način i u skladu s direktivama Evropske unije s ciljem da se ujedno dođe i do nivoa da investitori dobiju određenu pomoć u izgradnji takvih objekata. 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici usvojila je i Prijedlog odluke o organizovanom i kontrolisanom odstrelu divljih svinja i predatora na teritoriji Brčko distrikta BiH. 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić kazao je da će se odstrel vršiti 19. i 26. januara 2020. godine od 8 do 15 sati s ciljem smanjivanja populacije divljih svinja koje pričinjavaju štete na području Distrikta i sprečavanja širenja svinjske afričke kuge. 

„U posljednjih deset godina na području Distrikta bila je zabrana lova i konačno danas je Vlada odobrila. Uz plan aktivnosti Odjeljenja lovci će moći izaći na teren 19. i 26. januara s ciljem smanjivanja populacije divljih svinja koje pričinjavaju štete na području Distrikta, a i s ciljem sprečavanja širenja svinjske afričke kuge koja je blizu granica BiH. Uključena su sva lovačka udruženja i nadam se da će s dobrim pogledom lovci provesti ovu aktivnost. Pored Odjeljenja ovu aktivnost nadzirat će i inspekcija i Policija Brčko distrikta BiH”, kazao je Gajić. 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje dodatnih 20 osoba za potrebe Odjeljenja za obrazovanje, Prijedlog odluke o imenovanju članova radne grupe za izradu Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI lica u BiH i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radne grupe za programiranje budućeg trilateralnog programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021–2027. godina.