Vlada održala 60. vanrednu sjednicu

26.12.2018. Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala 60. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o kriterijima za odobravanje jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o programu utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca.

Image for news

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da je ovom izmjenom i dopunom ostavljena mogućnost da i član uže porodice umrlog demobilisanog borca koji nema redovna mjesečna primanja može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć u stanju socijalne potrebe pod istim uslovima kao i živi demobilisani borac. 

„U praksi to znači da bračni drug, dijete ili roditelj umrlog demobilisanog borca koji nema nikakva redovna mjesečna primanja do kraja ove sedmice može podnijeti zahtjev Službi za boračke-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata i ukoliko ispuni uslove predviđene kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći ostvari pravo za 2018. godinu na ovu vrstu pomoći. Osnovni kriterij je segment koji se odnosi na nezaposlenost, a opći kriterij podrazumijeva da postoji uvjerenje nadležnog organa kojim se potvrđuje pripadnost oružanim snagama. Osobe koje su po redovnom javnom pozivu podnijele zahtjev nisu obavezne zanavljati isti i razmatrati ćemo ga u okviru ove aktivnosti. Sredstva su dodatno virmanizirana i osnovni iznos od 600.000 KM povećan je za 80.000 KM“, kazao je Bešić. 

Članovi Vlade danas su usvojili i Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna Programa utroška tekućih grantova u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za 2018. godinu – III. dio, kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. 1. do 31. 3. 2019. godine u Kabinetu gradonačelnika. 

Na sjednici članovi Vlade Distrikta danas su usvojili i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje 4 izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje 5 izvršilaca za obavljanje posebnih poslova u Uredu za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje 22 izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za javni registar, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje 18 izvršilaca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za obrazovanje, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje 7 izvršilaca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge i Prijedlog odluke o davanju saglasnost za angažovanje 1 izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za javne poslove.

Nakon sjednice Vlade gradonačelnik Siniša Milić je u izjavi za medije istakao da je obrazovanje jedna veoma važna oblast, naročito u multietničkim sredinama kakva je Brčko distrikt BiH, te da je na osnovu podataka Odbora za zapošljavanje u obrazovanju struktura zaposlenih odgajatelja, nastavnika, stručnih saradnika, saradnika u nastavi na dan 19. decembar iznosila ukupno zaposlenih 971, a od toga je 458 Bošnjaka, 124 Hrvata, 385 Srba i 4 iz reda ostalih.

„Mi ovdje imamo tu nezvaničnu formu 4-4-2 i ono što je problematično u svemu ovome jeste da se kroz zapošljavanje u 2018. godini taj trend nacionalnog debalansa nastavio i produbljivao, iako smo imali dogovor da ćemo taj debalans ispravljati na način da se on približno dovede na 4-4-2. Kada je zapošljavanje u javnoj upravi u pitanju Zakon o državnoj službi dozvoljava gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika i glavnom koordinatoru koji su iz reda tri različita naroda da u slučaju prijedloga odluke o imenovanju kandidata za zapošljavanje mogu intervenisati na način da predlože nekoga iz reda naroda koji je podcijenjen u ukupnom broju zaposlenih. U ovom slučaju, kada je u pitanju obrazovanje takve mogućnosti nemamo. Dakle, potrebno je razmišljati o izmjeni zakonskih ili podzakonskih propisa koji to regulišu na način da se onemogući zaobilaženje Statuta koji govori o nacionalnoj ravnopravnosti, ali i važnosti obrazovanja za ukupan život na prostoru Brčko distrikta BiH. Ovo nije primjedba šefu Odjeljenja za obrazovanje i postoje neki procesi na koje ni sam šef odjeljenja u Vladi Distrikta ne može uticati, ali tu smo da jedni drugima ukažemo na eventualne probleme i da zajednički kroz doradu zakonske i druge procedure onemogućimo bilo kakve probleme u funkcionisanju Brčko distrikta BiH. Ono što ja tražim za pripadnike svog naroda na isti način sam spreman i razumijem da to treba da dobiju i pripadnici druga dva naroda“, zaključio je Milić.