Vlada o Nacrtu Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH

29.11.2017. Vlada Brčko distrikta BiH izjašnjavajući se o Nacrtu Zakona o zabrani pušenja i drugim oblicima upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH donijela je zaključak da je s medicinskog aspekta donošenje spomenutog zakona apsolutno opravdano.

Kako je navedeno u zaključku, svi navodi predlagača o štetnom uticaju duhanskog dima na zdravlje ljudi su tačni. Potrebno je u prelaznim i završnim odredbama ostaviti prikladan rok prilagođavanja vlasnicima ili korisnicima prostora koji u skladu s predloženim nacrtom zakona predstavljaju javno mjesto, a također, prema usvojenom zaključku, potrebno je preciznije definisati inspekcijski nadzor, odnosno šta bi on sve obuhvatao kako bi se osigurala efektivna primjena zakona.

Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, istakao je da Vlada podržava nacrt zakona jer, kako je rekao, moramo biti svjesni da su pušenje i navike upotrebe duhana štetni za organizam zbog pojave niza bolesti, odnosno zdravstvenih problema kod onih koji upotrebljavaju nikotinske proizvode. „Važno je istaći činjenicu da ćemo u narednom periodu osim zaštite nepušača subvencionirati borbu protiv zavisnosti pušenja kako bismo preventivno djelovali protiv ove pojave“, dodao je Čandić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 28. redovne sjednice Akcioni plan s prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju javne uprave i institucija po dostavljenom izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Ureda za upravljanje javnom imovinom za 2016. godinu. Usvojen je i Akcioni plan za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji segmenta finansijskog poslovanja Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove za 2016. godinu.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za učestvovanje u izradi okvirnog sporazuma strateškog tipa za oblast obrazovanja u BiH kao i Prijedlog zaključka o imenovanju koordinatora za Brčko distrikt BiH u aktivnostima izrade izvještaja za akt o malim i srednjim preduzećima. Usvojen je i Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za primjenu tzv. „modularnog pristupa“ izradi strategije o saradnji sa iseljeništvom u okviru projekta „Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne planove, politike i aktivnosti u BiH – dijaspora i razvoj“. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje na tekst Nacrta protokola uz sporazum o međunarodnom privremenom prevozu putnika običnim i putničkim autobusima.

Nakon diskusije u vezi s inicijativom Senada Šepića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u vezi s Prijedlogom odluke o osnivanju Fonda solidarnosti za ostvarenje novih radnih mjesta Vlada Brčko distrikta BiH, donijela je zaključak kojim se odlaže izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda i zadužila Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu da prikupi više informacija vezano za spomenutu inicijativu.