Vlada Federacije BiH spremna finansijski podržati osnivanje fonda za zaštitu okoliša u Brčkom

21.10.2013. Ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Branka Đurić-Žilić boravila je danas u Brčkom gdje je razgovarala sa gradonačelnikom Distrikta dr. Antom Domićem o načinima na koje federalna vlada i institucije Federacije BiH mogu pomoći Brčkom u rješavanju važnih infrastrukturnih i privrednih prilika.

Image for news

"Federalno ministarstvo iskazalo je spremnost za osnivanjem fonda zaštite okoliša na prostoru Brčko distrikta BiH u smislu pomoći kroz stručni, savjetodavni i finansijski tretman, a dotaknuli smo se i rješavanja lokacije centra za upravljanje čvrstim otpadom na prostoru Distrikta", naglasio je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je tokom sastanka bilo govora i o drugim projektima iz domena zaštite okoliša kao i potencijalne mogućnosti djelovanja u oblasti turizma.

"Puno smo toga prepoznali kao zajednički interes, imamo dobru volju a svi inicirani prijedlozi bili bi od koristi za Brčko. Iako još uvijek nismo u situaciji da javno izlazimo sa prijedlozima ipak je jedna od opcija mogućnost djelovanja sa lokalnim zajednicama u okruženju", ističe gradonačelnik Domić, navodeći da bi razmatrani model podrazumijevao reciklažna dvorišta kod nas a deponiranje klasičnog komunalnog otpada na neku drugu lokaciju.

"Bilo bi najučinkovitije to pitanje riješiti na području Brčko distrikta BiH, ali ukoliko se ne usaglasimo onda prilike koje su pred nama treba iskoristiti i riješili teško pitanje ove lokalne zajednice", zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-10-21-Posjeta_Branka_Djuric_Zilic-Pres

Ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Branka Đurić-Žilić zadovoljna je ishodom današnjeg sastanka, te je istakla kako je razgovarano o važnim oblastima turizma i okoliša kao i da su prepoznati problemi iz navedenih oblasti gdje Vlada Federacije može preko svoga ministarstva podržati Brčko distrikt BiH.

"Vlada Federacije spremna je preko federalnog fonda finansirati fond za zaštitu okoliša u Brčkom do njegove samoodrživosti u iznosu od oko 200.000 KM u prvoj fazi. Kad je u pitanju regionalna deponija, u Gradačcu i Orašju već imamo pripremljenu lokaciju za deponiju u Posavini, gdje bi možda i jedan dio općina iz RS koje gravitira, zbog blizine bilo na tom području. Tako da bi bilo dobro da i Brčko razdvaja i reciklira otpad na licu mjesta, a samo mali dio, koji bi bio komunalni otpad, odvozi na deponiju”, istakla je Đurić-Žilić.

Ukoliko se pravovremeno donesu potrebne odluke i sve bude teklo po proceduri, ministrica je navela da bi i jedno i drugo u tom slučaju bilo u funkciji za šest mjeseci.

Na ovome sastanku prisustvovao je i šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta Petar Blekić.