Vlada Brčko distrikta BiH okončala 52. redovnu sjednicu

20.4.2022. Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu novčane pomoći demobilisanom borcu i članu uže porodice umrlog demobilisanog borca u 2022. godini.

Image for news

Navedeni program ima za svrhu da na transparentan način utvrdi visinu i vrstu pomoći, uslove za ostvarivanje prava, kao i rok u kojem sredstva moraju biti utrošena te podnesen izvještaj o utrošku istih, vezano za pravo na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju bolesti ili stanja socijalne potrebe, za što je budžetom Distrikta odobren iznos u visini od 700.000,00 KM.

Također, odobrene su Smjernice za izradu nacrta odluke o utvrđivanju posebnih kriterija, bodovanju, utvrđivanju rang-liste prioriteta za ostvarivanje prava na socijalno-stambeno zbrinjavanje na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, kojim će se, između ostalog, utvrditi princip socijalnog stanovanja, posebni kriteriji za odabir korisnika socijalnog stanovanja te način vrednovanja posebnih kriterija i utvrđivanja rang-liste prioriteta za dodjelu stambene jedinice na korištenje.

Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Vlada je usvojila dvije odluke a tiču se utvrđivanja posebnog interesa za finansiranje udruženja građana koja imaju za cilj poboljšanje društveno-ekonomskog položaja penzionera za 2022. godinu, te utvrđivanja posebnog interesa za finansiranje udruženja građana koja imaju za cilj zaštitu prava i interesa demobilisanih boraca, definisanje, ostvarivanje i praćenje ostvarivanja prava porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civilnih žrtava proisteklih iz proteklih ratova XX. vijeka.