Vlada Brčko distrikta BiH okončala 28. redovnu sjednicu

6.12.2017. Vlada Brčko distrikta BiH okončala je danas 28. redovnu sjednicu na kojoj je primila k znanju Informaciju o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II projekat“.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je Vlada prije šest godina započela spomenuti projekat koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, s ciljem zatvaranja kolektivnih smještaja za izbjegla i raseljena lica i uspostavljanja koncepta socijalnog stanovanja.

„Godine 2011. urađena je procjena da je za zatvaranje kolektivnih smještaja u Brčkom neophodno 1.470.000  eura. U međuvremenu je Evropska banka za obnovu i razvoj pooštrila kriterije u smislu kvaliteta gradnje i komunalne infrastrukture, što je poskupilo izvođenje radova i prva procjena sredstava je sada nedostatna. Shvatili smo da samo za Prutače treba duplo više sredstava nego što smo odobrili, a da bismo na ostalim lokacijama mogli početi raditi. To je postao problem i predmet rasprave na Vladi iz razloga što se cijeni da su Prutače važne iz razloga što je tamo najteža situacija. Imajući u vidu da treba što prije ući u posao Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključak da se hitno obavi razgovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i zatraže dodatna sredstva kako bismo u isto vrijeme pokušali rješavati sve centre, a riječ je o Prutačama, Bukviku, Brki i Ceriku. Nadam se da će nam banka izaći u susret i prihvatiti naše razloge i specifičnu situaciju te da ćemo dobiti novac, s obzirom da su sredstva povoljna“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

S obzirom da sjednici Vlade nisu prisustvovali članovi koji imaju afirmativne glasove, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH je prebačen na dnevni red 29. redovne sjednice kao i Prijedlog odluke o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Luka Brčko“.

Predlagač Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Direkcija za finansije je predložila da se i ova tačka dnevnog reda prebaci na narednu sjednicu Vlade s obzirom da se o istoj nije izjasnilo Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o prihvatanju prijedloga Policije Brčko distrikta BiH o rekonstrukciji Policijskog odbora i primila k znanju Informaciju o potrebi parcelisanja za naselja Brka, Bukvik i Cerik u okviru realizacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB projekat“ uz zaključak da se pronađe rješenje za naselje Prutače.