Uz prekograničnu saradnju do bržeg razvoja turizma

30.10.2013. U okviru programa prekogranične saradnje između projektnih partnera iz općine Drenovci u Republici Hrvatskoj i BiH danas je, u Gradskoj vijećnici u Brčkom, potpisana aplikacija na projektu "Destinacija" iz oblasti turizma, s ciljem integracije privrede u pograničnom području podsticanjem zajedničkog razvoja turizma baziranog na lokalnim turističkim resursima.

Image for news

2013-10-30-Prekogranicna_saradnja-2

U ime Brčko distrikta BiH aplikaciju je potpisao gradonačelnik dr. Anto Domić, koji je u svom govoru istakao izuzetan značaj prekogranične saradnje s regijama koje imaju pristup evropskim fondovima i zbog mogućnosti za zajednički rad jer IPA fondovi koji su na raspolaganju u BiH zapravo nisu u funkciji.

„Ovo je prilika za zajednički rad, ukoliko na projektu budemo dobro radili vjerujem da će to biti prepoznato i da će ovaj naš razvojni projekat koji vrlo razumljivo zvuči, imati perspektivu“, istakao je gradonačelnik Domić.

U prijavljenom prekograničnom turističkom projektu između Republike Hrvatske i BiH općina Drenovci je nosilac projekta sa hrvatske strane uz svoje projektne partnere općinama Vrbanja i Nijemci te Vukovarsko-srijemskom županijom, dok su sa strane BiH partneri Brčko distrikt BiH, Privredna komora Brčko distrikta BiH i grad Bijeljina.

"Ovo područje uistinu ima brojne raznolikosti, ali nas veže i dosta sličnosti u prirodnom i kulturnom bogatstvu te historijskim vrijednostima. Namjera je da kroz ovaj projekat utvrdimo turističke staze i druge atraktivne staze na turističkom tržištu", istakla je predstavnica Lokalne razvojne agencije "Vjeverica" iz Drenovaca Ana Cvitković-Komesarović.

2013-10-30-Prekogranicna_saradnja-3

Prema njenim riječima projekat se temelji na utvrđivanju zajedničkih turističkih potencijala, od umrežavanja turističkih agencija, lokalnih proizvođača, kao i onih s tradicionalnim ruralnim proizvodima koji su se kroz turističke usluge ujedinili i kreirali zajednički turistički proizvod s ciljem otvaranjem novih preduzeća i novih radnih mjesta.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 552.000 eura, dok je vrijeme trajanja projekta predviđeno na dvije godine.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić, te zamjenik gradonačelnika grada Bijeljine Huso Zečkanović.