Usvojene smjernice za izmjenu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

12.6.2019. U nastavku 62. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Kod rasprave o smjernicama za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH, sjednica je prekinuta.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović rekao je da je Odjeljenje pripremilo set izmjena i dopuna zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

„Smjernice koje su usvojene imaju za cilj osamostaljenje predškolskih ustanova i rješavanje određenih tehničkih problema koje postojeći zakon ima. Smisao svih predloženih smjernica jeste konačno uspostavljanje javnih ustanova na području Brčko distrikta BiH, odnosno poboljšanja i olakšavanja rada svih obrazovnih ustanova, prvenstveno u srednjim školama, jer je neophodno da one proizvode kadrove koji su potrebni tržištu“, istakao je Osmanović.

On je dodao da će nakon usvajanja smjernica na sjednici Vlade biti realno za očekivati da će do sljedeće školske godine škole biti upisane u sudski registar i na taj način biti otklonjen niz problema, poput onih s kojima se susreću lica koja vrše nostrifikaciju diploma, ali i da će biti unaprijeđen školski sistem u Brčkom.

„Vjerujem da će ove promjene zaživjeti najdalje početkom sljedeće školske godine. Odjeljenje je obavilo sve potrebne pripreme, obišlo škole u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, stupilo u kontakt s Direkcijom za finansije jer će izmjene biti povezane s realizacijom budžeta i načinom prenošenja sredstava, i na osnovu tih iskustava i našeg dosadašnjeg iskustva odlučili smo se predložiti ovakve smjernice“, dodao je Osmanović.

Kako je naveo, izmjene bi omogućile i uspostavljanje dualnog obrazovanja i omogućavanje školama u Brčko distriktu BiH privrednu djelatnost, za šta škole već imaju stvorene preduslove u smislu prostora i opreme. Učenici bi na taj način osim teoretskog znanja stekli i praksu“, dodao je Osmanović.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti otvaranja srednje muzičke škole Osmanović je rekao je Odjeljenje pripremilo akcioni plan kako bi u budućnosti u Brčkom zaživjela srednja muzička škola, s obzirom na tradiciju postojanja osnovne muzičke škole, stare 69 godina.

„Ideja je da se u početku otvori muzički smjer u Gimnaziji, i da to bude prelazno rješenje četiri do pet godina kako bi u jednom momentu mogli otvoriti srednju muzičku školu. Mislim da su se za to stvorili uslovi, s obzirom na kvalitet postojeće osnovne škole“, zaključio je Osmanović.

Vlada Brčko distrikta BiH u nastavku 62. redovne sjednice usvojila je i Nacrt Zakona o preuzimanju dioničkih društava.