Usvojena rang-lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju

23.11.2022. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem nastavku 80. redovne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Konačne rang-liste studenata Brčko distrikta BiH koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. 1. 2022. do 31. 7. 2022. godine.

Image for news

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović kazao je da je ove godine programom obuhvaćeno 200 studenata.

„Kada su u pitanju studenti prvog ciklusa njih je ukupno 188. Ove godine prvi put smo dodijeli stipendije i studentima drugog ciklusa studija i njih je ukupno 12. Također, donesen je i zaključak da se ide na donošenje odluke o proširenoj rang-listi studenata jer nam je ostalo još 24 studenta koji ispunjavaju uslove, ali zbog limitiranog broja od 200 studenata u ovoj odluci nisu obuhvaćeni. Nadamo se da će u nekih narednih nekoliko dana biti proceduralno sve završeno kako bi i oni ušli u program stipendiranja. Time bi dobili ukupno 224 studenta“, kazao je Bulatović.

On je podsjetio da su iznosi ostali isti kao i prethodnih godina uz određene izmjene.

„Na mjesečnom nivou izdvojeno je 200,00 KM po studentu s tim što smo uradili i male izmjene u odnosu na prethodni period. Do sada je bilo da se stipendije isplaćuju mjesečno, a sada smo donijeli odluku da se isplate obavljaju u dvije tranše, odnosno za prvih sedam mjeseci u jednoj tranši isplatit će se 1.400,00 KM dok će se za prva tri mjeseca nove akademske godine tj. oktobar, novembar i decembar isplatiti iznos od 600,00 KM“, kazao je Bulatović.

Vlada je na 80. redovnoj sjednici na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu usvojila i Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije „Program jedinstvenog tržišta“. Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti na Plan i program redovnog čišćenja i pranja javnih saobraćajnih površina za 2023. godinu kao i Zaključak o davanju saglasnosti na Program redovnog čišćenja i pranja javnih zelenih površina za narednu godinu.