Usvojen Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

28.7.2021. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 21. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Image for news

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kazao je će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje i da se u svakom momentu može izmijeniti.

„Ovo je možda jedan istorijski trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriji Brčko distrikta BiH i kao što znamo nije više zakonska obaveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje tj. u svakom momentu se može promijeniti kada bude postojala potreba da se uvede neka nova poljoprivredna proizvodnja, da se određena poljoprivredna proizvodnja podstiče više ili manje itd. Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. januara, odnosno 3. januara, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Poljoprivredni proizvođači će dobijati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine da se usvoji pravilnik”, kazao je Ninković.

On je naglasio da su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

„To je iz razloga što nema dovoljno novca u budžetu, odnosno sredstva koja su predviđena za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da je od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva porastao sa 13 miliona na 16 miliona i tristo. Jednostavno, takvim tempom, to nijedan budžet ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni da uvedemo određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulisano neki zagarantovani iznos odmah u startu u iznosu od 100%. Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a i pravna lica s tim da u prvom krugu dobijaju onaj zagarantovani iznos, a drugi dio tek na osnovu toga da li je preostalo sredstava u budžetu za te namjene ili ne”, kazao je Ninković.

On je istakao da je za fizička lica zagarantovano 20.000 KM i da će se isplaćivati u procentu 100%, dok je maksimalni limit koji može dobiti fizičko lice 25.000 KM.

„Za fizička lica u sistemu PDV-a zagarantovani iznos je 30.000 KM, s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 KM po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 KM. Znači, ukupan iznos za fizička lica u sistemu PDV-a može biti do 80.000 KM. Za pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000 KM, 40.000 KM, 50.000 KM, 60.000 KM i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 KM i plus dodatno 70.000 KM za investicije s tim da, ponavljam, zagarantovani iznos je 40.000 KM”, naglasio je Ninković.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je okončala i 20. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2021. godinu.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević kazao je da je za te namjene predviđeno nešto manje od 2 miliona konvertibilnih maraka.

„Za oblast sporta izdvojeno je nešto manje od 1.300.000 KM, za oblast kulture 600.000 KM i turizma 100.000 KM. Nakon što odluka bude potpisana bit će objavljen javni poziv svim zainteresovanim korisnicima ovih sredstava tako da će oni biti u prilici da pišu projekte i programe kao što je to predvidio Zakon o budžetu Brčko distrikta BiH i kako je to predviđeno Pravilnikom o raspodjeli sredstava za ove namjene. Nadamo se da ćemo svi zajedno, i Odjeljenje i budući korisnici, uspješno proći ovu prvu stepenicu jer ovo je prvi put da se ova vrsta sredstava dodjeljuje na način gdje će se pisati projekti i programi”, kazao je Gudeljević.

Vlada na 21. redovnoj sjednici odobrila je i Smjernice za izradu nacrta zakona o dopunama Zakona o bankama u Brčko distriktu BiH i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist Udruženja građana Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ i Udruženja građana „Organizacija ratnih vojnih invalida”.   

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele donacija – stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za sačinjavanje kriterija za raspodjelu stambenih jedinica u novoizgrađenoj zgradi namijenjenoj demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca i šehida iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije kao i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o električnoj energiji.

Vlada je na sjednici odobrila i Smjernice za izradu nacrta odluke o uspostavljanju elektronske evidencije i obrade u postupanju inspektora u obavljanju inspekcijskog pregleda pošiljki u prekograničnom saobraćaju i u unutrašnjem mjestu carinjenja, Prijedlog zaključka o memorandumu o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, promocije poljoprivrede –prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Italije i Bosne i Hercegovine i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izvještaj o realizaciji programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

Vlada je dala saglasnost za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekat autobuskog stajališta s pješačkom stazom i nadstrešnicom u MZ Gorice kao i saglasnosti za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekat izgradnje ulice Tome Maksimovića, stambeno naselje Srpska Varoš.       

Vlada je odobrila i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije „Udruženja fudbalskih trenera i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist udruženja mladih „Trka za život“.    

Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o broju djece koja su izgubila pravo na dječji doplatak tokom 2020–2021. godine, na zahtjev Srđana Blažića.