Uskoro konkretna saradnja Brčkog i Samsuna

12.6.2012. Delegacija Brčko distrikta BiH na čelu sa gradonačelnikom dr. sci. Miroslavom Gavrićem boravila je nedavno u Samsunu u Turskoj gdje je potpisan Protokol o bratimljenju, nakon kojeg se već krajem ove i početkom sljedeće godine očekuju konkretni koraci u budućoj saradnji.

Image for news

Pored susreta sa gradonačelnikom Samsuna Yusuf Ziya Yilmazom, delegacija Distrikta u čijem sastavu su, osim gradonačelnika, bili predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esad Atić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, sastala se i sa predsjednikom Upravnog odbora trgovinske i industrijske komore Salih Zeki Murziogluom, zatim predsjednikom Trgovinske berze Sinanom Čakirem i predsjednikom Udruženja mladih biznismena Samsuna Orhanom Severom sa kojima je dogovorna privredna saradnja. Domaćini su iskazali poseban interes za ulaganje u Brčko distrikt BiH u oblasti poljoprivrede te će delegacije poslovnih i privrednih subjekata iz Turske tokom ljeta i za vrijeme održavanja Sajma privrede u novembru posjetiti Brčko distrikt BiH.

Brčansku delegaciju primio je i guverner Samsuna Husejin Aksoj koji je prezentovao geografski položaj ovog grada te predstavio njegove ekonomske, turističke i prirodne potencijale. Provincija Samsun se nalazi na velikoj raskrsnici međudržavnih puteva, predstavlja vrata Turske prema Rusiji i Ukrajini i najveća je turska luka na Crnom moru, stoga ima slične pogodnosti za razvoj i prosperitet kao i Brčko distrikt BiH, čiji je geografski položaj vrlo povoljan i nalazi se na samoj granici sa Republikom Hrvatskom, a u blizini granice sa Republikom Srbijom, istaknuto je prilikom razgovora sa guvernerom Samsuna.

2012-06-12-Posjeta_guverneru

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta zajedno sa dva ministra Vlade Republike Turske prisustvovali su ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku prečišćavanja otpadnih voda. Gradonačelnik Gavrić je istakao da se u Brčkom već godinama priprema sličan projekat na osnovu javno-privatnog partnerstva i dodao da će iskustva grada Samsuna, koji je mnogo veći i razvijeniji od Brčkog, biti od velikog značaja za Distrikt.

Delegacija je prisustvovala Olimpijadi turskog jezika, koja se održava u 20 turskih gradova, na kojoj učestvuje 1.500 djece iz 135 država. Drugog dana posjete upriličen je obilazak gradske administracije, objekata od društvenog i socijalnog značaja u vlasništvu grada te završnih projekata finansiranih iz gradskog budžeta. Predstavnici Distrikta obišli su i kampus Univerziteta "19. maj" na kojem studira oko 30.000 studenata.

Čelnici Samsuna izrazili su veliko zadovoljstvo uspostavljanjem prijateljskih odnosa sa Distriktom i istakli da je Brčko peti grad u svijetu sa kojim su se pobratimili, a prvi na Balkanu. Oni su, također, izrazili spremnost za sve vidove saradnje i zahvalili ambasadoru Bosne i Hercegovine u Turskoj Dragoljubu Ljepoji za pokretanje inicijative bratimljenja.

Posjetu predstavnika Distrikta Samsunu pratili su tamošnji lokalni i nacionalni mediji koji su svakodnevno izvještavali o navedenim aktivnostima.

2012-06-12-Samsun-dnevne-novine

Donosimo dijelove članaka iz turskih dnevnih novina:

Nacionalne dnevne novine "Turkiye" 5.6.2012.

"Samsun dobio bosanskog pobratima"

"Gradonačelnik Brčko distrikta BiH sa delegacijom doputovao u Samsun na potpisivanje protokola o bratimljenju"

- Gradovi naše zemlje pridaju veliku pažnju uspostavljanju ovih vrsta odnosa. Nismo imali prijateljski grad na Balkanu. Vjerujem da će uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Brčko distriktom BiH iz naše prijateljske BiH rezultirati izradom i realizacijom konkretnih projekata od zajedničkog interesa. Mi ćemo nastaviti našu saradnju s tim ciljem, rekao je gradonačelnik Samsuna Yusuf Zija Yilmaz.

Lokalne dnevne novine "Arena" 5.6.2012.

"Protokol potpisan uz pjesmu i muziku"

"Ceremoniju potpisivanja Protokola obogatio nastup učesnika Olimpijade turskog jezika, koji su oduševili prisutne"

- Veliko nam je zadovoljstvo što je grad Samsun drugi grad s kojim potpisujemo Protokol o bratimljenju. Brčko distrikt BiH je multietnički grad u kojem različiti narodi žive u međusobnoj toleranciji i to pozitivno iskustvo želimo prenijeti i drugima, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Miroslav Gavrić.