Uskoro 30. Susreti pozorišta BiH u Brčkom

4.11.2013. Na današnjoj konferenciji za medije najavljeni su ovogodišnji jubilarni 30. Susreti pozorišta BiH, koji će od 21. do 28. novembra biti održani u Brčko distriktu BiH.

Image for news

"Nakon sastanka Organizacionog odbora Susreta utvrđen je popis pozorišnih predstava koje će se igrati u ovom vremenskom periodu. S obzirom da se pozorišni susreti po 30. jubilarni put održavaju u Brčkom, zasigurno će biti vrlo zanimljivih događaja posvećenih znamenitim piscima, ali i sadržaja koji će privući pažnju i interes stanovništava Distrikta kao što je to bilo i prethodnih godina", naglasio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

"U sklopu obilježavanja ove manifestacije predstavit će se osam predstava, pet iz BiH i tri iz regije, a Susrete će otvoriti predstava „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“ East-west teatra Sarajevo u režiji Harisa Pašovića", istakao je selektor Susreta, glumac i profesor Vlado Kerošević.

On je dodao da će predstava Kazališta „Moruzgva“ iz Zagreba „Bobočka ili drugih 100 strana Filipa Latinovića“ autora Miroslava Krleže biti izvedena na završnoj večeri Susreta u čast nagrađenih.

"Na taj način će ujedno biti obilježena 120. godišnjica rođenja Krleže", kazao je Kerošević, ističući da će takmičarske predstave biti praćene bogatim off programom sa vrsnim glumcima i režiserima poput Aljoše Vučkovića, Ivana Bekjareva, Sulejmana Kupusovića i Senada Bašića. Pored toga, nekoliko predstava će biti odigrano i van Doma kulture, u školskim ustanovama.

Za službeni takmičarski program 30. Susreta pozorišta Brčko 2013. odabrane su sljedeće predstave:

21.11.2013. Teatar East-west Sarajevo
„Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“
pisac i režija Haris Pašović

22.11.2013. Satiričko kazalište „Kerempuh” Zagreb
„Svećenikova djeca”

pisac Mate Matišić, režija Mario Kovač

23.11.2013. Crnogorsko narodno pozorište Podgorica
„Očevi su grad(ili)”
pisac i režija Boris Liješević

24.11.2013. HNK Mostar
„Chick lit”
pisac Damir Šodan, režija Tanja Miletić

25.11.2013. Narodno pozorište Sombor
„Čarobnjak”
pisac Fedor Šili, režija Boris Liješević

26.11.2013. Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka
„Četrnaesta”
pisac i režiser Ana Đorđević

27.11.2013. Bosansko narodno pozorište Zenica
„Mausfakersi”
pisac Almir Imširević, režija Stevan Bodroža

28.11.2013. Kamerni teatar 55 Sarajevo
„Koncert ptica”
pisac Dževad Karahasan, režija Aleš Kurt