Uručeno priznanje »NAJBOLjI GRADONAČELNIK«



8.4.2011. Potpredsjednik Savjeta Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane i nekadašnji prvi ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Victor Jackovich uručio je u glavnom gradu Slovenije priznanje »Najbolji gradonačelnik« gradonačelniku Brčko distrikta BiH, dr. Draganu Pajiću.

Image for news

Međunarodni institut IFIMES godinama prati i analizira događanja u Bosni i Hercegovini. Institut je u januaru i februaru ove godine obavio istraživanje o djelovanju lokalnih zajednica i gradonačelnika u Bosni i Hercegovini. Istraživanje je pokazalo da je gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Pajić najbolji gradonačelnik u Bosni i Hercegovini.

 

Brčko distrikt je posebna autonomna jedinica unutar Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Pajić posebno se istakao u vođenju Distrikta u zahtjevnoj multietničkoj sredini, koja se razvija brže od ostalih dijelova BiH, što potvrđuju već postojeće i najavljene investicije. Posebno ohrabrujući projekt je osnivanje regionalnog univerzitetskog centra i snažne veze, koje je Brčko distrikt uspostavio u regiji i u evropskim okvirima.

Svečanom uručenju priznanja prisustvovali su članovi Međunarodnoga instituta IFIMES i ugledni eksperti za lokalnu samoupravu dr. Stane Vlaj, koji je i nezavisni ekspert Vijeća Evrope za lokalnu samoupravu i dr. Miloš Senčur, koji je ujedno i generalni sekretar Ministarstva za privredu Republike Slovenije.