Uručeni GlobalGAP certifikati korisnicima EU projekta "Razvoj poljoprivrednih zadruga"

4.11.2011. Program menadžer u delegaciji EU u BiH, Maja Došenović, danas je svečano uručila GlobalGAP certifikate poljoprivrednim zadrugama koje su uspješno okončale proces certifikacije za GlobalGAP standard. Certifikati su dodijeljeni predstavnicima sedam zadruga sa područja sjeveroistočne BiH koje se bave proizvodnjom voća i povrća, a kojima je ovaj certifikat bio neophodan za izvoz proizvoda van granica BiH. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 370 000 eura koje su osigurali Evropska unija i institucije vlasti BiH.
 

Image for news

 

2011-11-4-Uruceni_sertifikati-2

Prisutne na ovoj ceremoniji pozdravio je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić i istakao da je zadrugarstvo veoma važna djelatnost te da Vlada Brčko Distrikta BiH posljednjih mjeseci intenzivno radi na rješavanju problema zadrugara.

- Ulaganjem u zadruge poboljšat će se poljoprivredni razvoj ove lokalne zajednice, a kroz ovakve  projekte poljoprivredne zadruge postat će uspješni partneri ne samo Vlade Brčko Distrikta BiH nego i evropskih agencija, naglasio je dr. Gavrić. Šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Brčko Distrikta BiH Pejo Mendeš je istakao da zadrugari trenutno imaju mnogo neriješenih pitanja kada je riječ o zakonskoj regulativi u ovoj oblasti. Stoga će ovakvi projekti koji predstavljaju korak naprijed za izvoz domaćih proizvoda na evropsko tržište uvijek biti podržani od resornog odjeljenja Vlade Brčko Distrikta BiH.