Urediti kontrolu naplate doprinosa za penzijsko osiguranje u Distriktu

23.5.2013. O potrebnim mjerama za prevazilaženje važnih pitanja koja se tiču stvaranja uređenije kontrole naplate doprinosa za penzijsko osiguranje u Distriktu danas je razgovarao gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić sa direktorima oba entitetska penzijska fonda.

Image for news

 

Na ovom radnom sastanku razgovarano je o unapređenju načina i metodologije prikupljanja doprinosa za penzijsko osiguranje, izračunavanju srazmjerne penzije, te problemima različitih i neuravnoteženih stopa doprinosa za penzijsko osiguranje koje primjenjuju Federacija BiH i Republika Srpska, a što je naročito izraženo u Brčko distriktu BiH.

Direktori penzijskih fondova Federacije BiH i RS Zijad Krnjić i Mladen Milić informisali su gradonačelnika o potraživanjima po osnovu uplata doprinosa za penzijsko osiguranje.

2013-05-23-Sastanak-s-entit_PIO-2

Direktor Fonda penzijskog osiguranja Federacije BiH Zijad Krnjić je istakao da ovaj zavod u Distriktu trenutno ima 5.600 osiguranika i 4.400 penzionera te da fond nema nekih većih potraživanja što se tiče uplate doprinosa.

Da Fond PIO RS na današnji dan, na osnovu neuplaćenih doprinosa sa područja Brčko distrikta BiH, potražuje ukupno oko 14,5 miliona KM, potvrdio je direktor Fonda Mladen Milić te dodao da se radi o 1.904 pravna lica i oko 3.500 radnika za koje nisu redovno uplaćivani doprinosi.

"Identifikovali smo da postoje pravne prepreke u smislu prenosa nadležnosti kontrole, ali nisu nerješiv problem. Stoga smo zadužili direktora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Matu Lučića da s predstavnicima oba entitetska penzijska fonda do kraja maja predloži model zajedničke saradnje koji će precizirati načine i mjere za pravno kontrolisanje uplata doprinosa za penzijsko osiguranje pravnih i fizičkih lica  kako bi  tokom narednih mjeseci uspjeli postići konačno rješenje koje podrazumijeva i promjenu pravne regulative, ali i drugih relacija", zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-05-23-Sastanak-s-entit_PIO-3

Tim modelom, odnosno sporazumom koji bi potpisale vlade entiteta i Brčko  distrikta BiH dala bi se saglasnost Poreznoj upravi Distrikta da u ime i za račun entitetskih  fondova vrši obračun i  kontrolu uplate doprinosa što podrazumijeva i naplatu dosadašnjih dugovanja po tom osnovu.