Upriličena promocija Arhiva Distrikta

27.12.2013. Arhiv Brčko distrikta BiH danas je i službeno otvoren javnosti iako postoji već dvije godine, rečeno je na današnjoj prezentacije Službe za arhiv na kojoj je upriličena i izložba arhivske građe i značajnih dokumenata iz različitih vremenskih perioda.

Image for news
U uvodnom dijelu promocije prisutnima se obratila šefica resornog Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
Gradonačelnik Domić je pohvalio današnju prezentaciju te je istakao da će putem ove službe stari dokumenti biti očuvani od propadanja kao i da će građanima biti omogućen pristup informacijama i svim historijski značajnim podacima.
"U Arhivu je smještena veoma stara dokumentacija koja piše historiju brčanske javnosti te dokumenti kao što su naprimjer stara sudska arhiva, arhiva institucija, kao i starih popisa.
Tokom sljedeće godine Odjeljenje za javni registar će provesti proceduru za nabavku softvera za elektronsku arhivu čime će se dodatno olakšati pretraživanje. Nadam se da će građani moći ostvariti svoje potrebe, ali i da će institucije biti ažurnije u predaji svoje arhive", kazala je Tanasićeva.

DSC_0040

Kasim Delalić, šef Službe za arhiv, istakao je da je tuzlanski arhiv do ratnog perioda bio nadležan za ovu regiju kao i da je većina arhivske građe preuzeta od javne uprave preko pisarnice, koja je do sada čuvala te dokumente.

DSC_0051