Upriličen prijem za predstavnice udruženja žena povodom Dana žena

8.3.2011. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, dr. Dragan Pajić upriličio je prijem za predstavnice udruženje žena povodom  8. marta, Dana žena koji je ujedno i Dan distrikta.

Image for news
Na prijemu koji predstavlja uobičajnu aktivnost koja se u okviru proslave Dana Brčko distrikta održava svake godine, gradonačelnik je sa predstavnicama raznih udruženja žena razgovorao o problemima  sa kojima se susreću u njihovom radu, o načinu na koji Vlada Brčko distrikta može pomoći njima i udovoljiti njihovim zahtjevima. Iako je ovo njegov treći prijem, nikad bolju i nikad otvoreniju raspravu nije imao, istakao je Pajić i poručio da će ostati otvoren  za razgovore sa ženama i pokušati zajedničke aktivnosti na izmjeni određenih stvari u gradu, jer je snaga ovih žena ogromna. Njihova određena vrsta pritiska na sve institucije Brčko distrikta može dovesti do toga da neke stvari pravednije i pravilnije sagledamo, kazao je Pajić. On je ovom prilikom poželio sretan Dan žena svim prisutnim udruženjima žena kao i  svim građankama Brčko distrikta, te je predstavnicama udruženja podijelio simbolične poklone.
Almerija Petrović, predsjednica Udruženja  žena "Okrugli sto" Brčko distrikta BiH, kazala je da je  veoma sretna što su i danas tradicionalno kao i svake godine pozvani kod gradonačelnika da razmijene  svoja mišljenja i iskustva  u proteklom periodu. Ona je istakla da su najčešći problemi s kojima se susreću u radu zapošljavanje, reproduktivno zdravlje, narodna kuhinja, obrazovanje, tržište rada. Međutim, ima jedan veliki problem da žena nije zadovoljna ulogom majke i domaćice,  mi tražimo svoje mjesto u društvu kao i politčkom životu onako kako nam pripada po projektu ravnopravnosti polova, istakla je Petrovićeva.