Umrla osmogodišnja djevojčica u Brčkom

20.3.2013. Šefica Higijensko-epidemiološke službe Pododjeljenja za javno zdravstvo Mirjana Kuzmanović i šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić održali su danas zajedničku konferenciju za medije u vezi s nemilim događajem koji se jučer desio u Brčkom pri čemu je osmogodišnja djevojčica umrla usljed trovanja krvi.

Image for news

"Evidentno je da je sepsa izazvala smrt, ali s obzirom da roditelji djevojčice nisu pristali da se izvrši obdukcija, ne može se pouzdano utvrditi da li je riječ o meningokoknoj sepsi", pojasnila je Kuzmanovićeva, naglašavajući značaj redovne vakcinacije djece, jer je primijećeno da roditelji zbog različitih razloga ne poštuju kalendar vakcinacije. Ona je, također, istakla da je posjetila školu u brčanskom naselju Grčica, koju je djevojčica pohađala, te naložila preduzimanje adekvatnih mjera na dezinfekciji školskog prostora.

Djevojčica je pohađala Drugu osnovnu školu i prethodni sedmicu nije dolazila na nastavu zbog zdravstvenih komplikacija, koje se dovode u vezu sa varičelama.

Da su mjere u obrazovnim institucijama koje se preduzimaju na osiguranju higijenskih uslova na zadovoljavajućem nivou, istakao je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Momčilo Poljić.