Učenici Gimnazije u posjeti gradonačelniku

25.3.2013. Učenici JU Gimnazije iz Brčkog posjetili su danas u Gradskoj vijećnici gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Antu Domića. Ovom prilikom učenici su obavili intervju sa gradonačelnikom u okviru programa Projekt građanin iz predmeta demokratija i ljudska prava. Uputili su gradonačelniku upite koji su se odnosili na zakone Distrikta, prava i obaveze građana, kao i na stanje socijalno ugroženih kategorija.


Image for news
Gradonačelnik Domić iskazao je zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti ove mlade ljude i s njima razmijeniti ideje i mišljenja o radu gradonačelnika i funkcionisanju Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH. On je istakao da su na ovaj način mladi ljudi potaknuti da uočavaju probleme u svojoj okolini, ali i u široj zajednici, i predlažu načine i mjere za njihovo rješavanje.
Učenici su vrijedno radili na pripremi ovog projekta tokom cijele školske godine. Ovo je prva ukazana prilika za intervju sa gradonačelnikom što će dodatno obogatiti sadržaje njihovog rada.
Cilj je projekta pripremiti učenike za život u demokratskom društvu i osposobiti ih za sudjelovanje u javnom životu na lokalnom i nacionalnom nivou i za razumijevanje međunarodne politike te ih osposobiti za konstruktivno uključivanje u rješavanje problema kako bi doprinijeli razvoju demokratije.
Pored toga, učenici su prezentirali svoje viđenje javne politike kojim se rješavaju neki problemi ili izazovi u okviru lokalne zajednice.