U toku organizacija sportske manifestacije 33. Auto Rally „Brčko – Banovići 2013“

6.9.2013. Na prvom Organizacionom odboru održanom u petak povodom obilježavanja 33. Auto Rallya „Brčko – Banovići 2013“ dogovarana je cjelokupna organizacija ove turističko-sportske manifestacije koja će biti upriličena 29. septembra 2013. godine.
Zamjenik gradonačelnika  Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je ova manifestacija dio višedecenijske tradicije Brčkog i Banovića te je Vlada Distrikta istu i ove godine finansijski podržala, što će nastojati i u narednim godinama.

Image for news

„Pored pruge koja povezuje ova dva grada sigurno da i ovom manifestacijom te drugim sličnim događajima u oblasti turizma i sporta želimo istinski ojačati saradnju sa susjednim sredinama“, istakao je zamjenik gradonačelnika Kadrić. On je također podsjetio da je ovo najstariji rally u BiH koji se u posljednjih osam godina održava svake godine, bez prekida, te da je već postao dio tradicije ovog područja.

Ovom tradicionalnom manifestacijom autosporta cilj je promovisati turističke kapacitete šireg područja sjeveroistočne Bosne s posebnim naglaskom na turističke kapacitete Brčkog i Banovića. Rally se vozi na relaciji od Banovića prema Brčkom i to itinererom: start Banovići – Zlaća – raskršće Živinice – Banovići – Treštenica, jezero Modrac, raskršće Lukavac, Panonika Tuzla, petlja Šićki Brod – Srebrenik, stari grad Srebrenik, Cerik – Brčko.

Učesnici rallya bit će upoznati sa turističkim destinacijama putem turističkih punktova. Informativni punktovi su predviđeni na startu u Banovićima, Zlaći, jezeru Modrac, jezeru Panonika Tuzla, stari grad Srebrenik te u Brčkom gdje će se dijeliti turističko-promotivni materijali. Svaki učesnik dobit će i turističku kartu relacije te naljepnice koje lijepi na predviđena mjesta na karti.

U sklopu ove manifestacije održava se takmičenje u ocjenskoj vožnji spretnosti autoslalom koji se boduje za Šampionat Bosne i Hercegovine u autosportu. Uvršten je u kalendar Šampionata BiH kod Komisije za auto-moto i karting-sport BiH, te ima međunarodni karakter uz učešće posada iz Srbije i Hrvatske.

33. Auto Rally „Brčko-Banovići 2013“ je u realizaciji Auto-moto kluba Brčko i Auto-moto kluba Banovići, dok je organizacija, tehnička i stručna podrška od strane Tuzlanskog auto-moto kluba Tuzamk  iz Tuzle.