U Ražljevu obilježena 100. godišnjica postojanja škole

13.10.2013. U Ražljevu je u subotu obilježena stogodišnjica postojanja i uspješnog rada ove kulturno-obrazovne institucije, gdje se okupilo nekoliko stotina sadašnjih i bivših učenika i nastavnika, mještana Ražljeva te brojnih gostiju iz javnog i političkog života Brčko distrikta BiH.

Image for news

2013-10-14-100_skole_u_Razljevu-zvanicnici

Na upriličenoj svečanoj akademiji šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Momčilo Poljić bio je izričit u obećanju da će ozbiljno ruinirani školski objekat biti uskoro renoviran, jer to svojom prošlošću zaista zaslužuje.

„Sa ove vremenske distance  možemo samo nagađati koliko je  prethodnim generacijama bilo teško započeti misiju obrazovanja prije stotinu godina", kazao je šef resornog odjeljenja Momčilo Poljić.

On je u svom obraćanju obećao učenicima, nastavnicima i mještanima Ražljeva da će u njegovom mandatu rekonstrukcija ovog objekta sigurno biti završena.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su i učenici ove škole, a za njih je i prethodni dan u Domu kulture bilo upriličeno druženje te izvedena pozorišna predstava „Mala sirena“.

2013-10-14-100_skole_u_Razljevu-3

2013-10-14-100_skole_u_Razljevu-4

U okviru svečane akademije prikazan je kratki dokumentarni film autora Dejana Đurkovića u kojem nekadašnji učenici i osoblje svjedoče o razvoju škole u Ražljevu, kao i o njenom nastanku zabilježenom po usmenim predanjima.

Orjana Milošević, direktorica Prve osnovne škole, na kraju akademije uručila je zahvalnice zaslužnim nastavnicima i učenicima, kao i predstavnicima političkog života.

Priznanje je uručeno i penzionisanoj učiteljici Milici Bjelogrlić koja je čitav radni vijek provela kao učiteljica ove škole kroz koju je do sada prošlo oko 10.000 učenika i preko 300 nastavnika.

Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina rada škole prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta Đorđa Kojić, te brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Distrikta, političkih stranaka kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je za sanaciju ovog školskog objekta od Republike Srpske obećao pomoć od 50.000 KM.

Škola u Ražljevu, uz osnovnu školu u Donjem Breziku, područna je škola Prve osnovne škole Brčko distrikta BiH.