U opticaj puštena isplata stare devizne štednje

4.10.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić su na konferenciji za medije saopštili javnosti da je upravo danas pušteno u opticaj 10,5 miliona konvertibilnih maraka isplate stare devizne štednje.

"Od toga, 10 miliona se odnosi na glavnicu, a 500.000 konvertibilnih maraka na kamatu", objasnio je Lučić.

Image for news
Lučić je još dodao da će taj iznos podići 935 starih deviznih štediša koji su prethodno izvršili verifikaciju, te da će se na ovaj način do sada isplatili 45 miliona stare devizne štednje, dok ukupan iznos verifikovane stare devizne štednje iznosi 71 milion što će biti do kraja isplaćeno u narednoj godini.
Gradonačelnik Domić je podsjetio da je Distrikt jedna od rijetkih administrativnih jedinica koji svoje obaveze po pitanju isplate stare devizne štednje ispunjava u skladu sa planom, tako da stare devizne štediše mogu biti mirne što se tiče ovog programa i obaveza za isplatu.
"U skladu sa planom i dinamikom isplate sredstava za ovu godinu ispunili smo svoje obaveze, dok za sljedeću godinu namjeravamo isplatiti oko 14 miliona konvertibilnih maraka po pitanju računa stare devizne štednje", objasnio je gradonačelnik Domić.
On je ovim putem poručio i pozvao sve građane, koji još uvijek nisu verifikovali svoju staru deviznu štednju, da to mogu i dalje činiti jer je rok prolongiran do sljedeće godine, podstičući ih na to da iskoriste svoje pravo da im sredstva ne bi propala.