U Odjeljenju za javni registar počelo izdavanje trajnih obrazaca izvoda iz matične evidencije

13.12.2013. U Odjeljenju za javni registar danas je službeno započeto izdavanje trajnih obrazaca izvoda iz matične evidencije.

Na ovaj način građani više neće morati svakih šest mjeseci vaditi rodni list već će to biti trajni obrazac koji ima visok nivo zaštite.

Image for news
 
Mato Itrić, šef Pododjeljenja za matičnu evidenciju, kazao je da je uspješno završen veoma značajan projekat, a to je izdavanje zaštićenih i trajnih obrazaca izvoda iz matične evidencije.
"Kada govorimo o trajnim obrascima to su izvodi iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige vjenčanih i izvod iz matične knjige umrlih", naveo je Itrić, dodajući da su nabavljeni svi obrasci i obavljene sve potrebne pripreme.
2013-12-13-JR-Trajni_obrasci-2
Naime, novi obrasci imaju visok nivo zaštite u vidu zaštićenog holograma i ostalih propisanih vidova zaštite, a radi se o zaštićenim obrascima koji su isti kao u entitetima.
Ovaj projekat počinje da se realizuje danas, što se tiče matičnog ureda u Brčkom, dok će u ostalim matičnim uredima na prostoru Brčko distrikta BiH početi od 2014. godine.