U Gradskoj galeriji otvorena izložba slika „Sava 2013“

24.10.2013.
Sinoć je u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH otvorena izložba slika sa Trinaeste Međunarodne likovne simpozijum - radionice SAVA 2013 te su dodijeljene dvije zlatne palete autorima Dragi Handanoviću i Samiji Mašić, koji su učestvovali na ovoj izložbi.

 

Image for news
Šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić je uz riječi podrške čestitao nagrađenim slikarima.
„Možemo se osjećati ponosnim na večerašnjem otvaranju izložbe i načinu na koji je ona upriličena uz učešće autora i umjetnika „Sava 2013“. Očekujem da će mnogi građani iskoristiti priliku da posjete galeriju i da uživaju u postavljenim slikama i keramo skulpturama“, naglasio je Đurić.
2013-10-25-Otvorena_izlozba_Sava-2013-2
2013-10-25-Otvorena_izlozba_Sava-2013-1
Dobitnica „Zlatne slikarske palete“ Samija  Mašić iz Tuzle kojoj je ovo kako je istaknula prva takva nagrada u životu, navodeći kako je atmosfera na izložbi bila odlična što je i rezultiralo izvanrednim djelima.
Drugi dobitnik „Zlatne slikarske palete“ Drago Handanović keramičar i vajar iz Doboja istaknuo je da su tokom izložbe imali performans u prostoru i radili na otvorenoj vatri. "Niti na jednoj koloniji dosad nisam bio toliko produktivan kao ovdje u Brčkom“, kaže Handanović, ističući da ga osvojena nagrada jako veseli.
2013-10-25-Otvorena_izlozba_Sava-2013-4
Neposredno pred otvaranje izložbe slikare je predstavila Marina Trogrlić, kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH, govoreći o devet predstavljenih slikarskih rukopisa, dok je historičarka umjetnosti Sonja Petrović ukazala na predstavljene sasvim različite likovne izraze, koji plijene veliku pažnju javnosti, kao i da izložba predstavlja završni dio i ljepotu osmodnevnog stvaranja djela u ovoj galeriji.