U Brčkom zabilježen drugi smrtni slučaj od virusa korona

14.4.2020. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komadant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić na danas održanoj konferenciji za medije kazao je da je, nažalost, jutros u Brčkom zabilježen drugi smrtni slučaj zbog infekcije virusa korona.

Image for news

On je istakao da se radi o muškarcu 1952. godište koji je zaražen dok je bio na liječenju u Klinici za srce u Tuzli. 

„Nažalost jutros je u Brčkom zabilježen drugi smrtni slučaj. Riječ je o muškarcu 1952. godište koji je zaražen dok je bio na lječenju u Klinici za srce Tuzla kao i lice koje je prethodno preminulo. Jučer smo imali još jedno lice koje je zaraženo virusom korona i riječ je, također, o pacijentu s Klinike za srce Tuzla. Sada imamo 18 lica koja su zaražena ovom infekcijom“, kazao je Milić dodajući da se trenutno u brčanskoj bolnici nalazi sedam lica koja su smještena na odjeljenje gdje borave pacijenti inficirani virusom korona. 

„Od toga srednje životne dobi su tri lica, dok su četiri starije životne dobi. S lakšom kliničkom slikom je njih šest, dok je jedno lice s težom kiničkom slikom. Na prostoru Distrikta nalazi se 1333 lica pod zdravstvenim nadzorom i pedeset lica je izašlo iz zdravstvenog nadzora. Imamo i dva pacijenta koja su izliječena i to su prvi slučajevi zaraze virusom korona. Ipak, oni se i dalje nalaze pod određenim mjerama kako to preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija“, kazao je Milić. 

Gradonačelnik je naglasio da je na jučerašnjoj sjednici Krizni štab za zaštitu i spašavanje donio određene odluke vezane za otvaranje pojedinih djelatnosti na prostoru Distrikta. 

“Pijaca na Klancu će raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 13 sati i to isključivo će se prodavati samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao i rasade, cvijeće i sl. Zelena gradska pijaca će raditi svaki dan od 7 do 13 sati. Radit će i prodaja na veliko i malo na pijaci Arizona isključivo za poljoprivredne proizvode. Mi ćemo izvršiti dezinfekciju pijace Klanac, a na gradskoj pijaci to je već urađeno. Svi oni koji koriste usluge tih pijaca morati će da se pridržavaju odgovarajućih mjera. Pratit ćemo u kontinuitetu epidemiološko stanje na prostoru Distrikta i u slučaju da dođe do određenog pogoršanja ili vidimo da se građani ne pridržavaju mjera koje su propisane u cilju preventive, ova odluka će ići na preispitivanje, pa je moguće da ponovo uvedemo zabrane. Sada sve zavisi od ponašanja građana“, kazao je Milić. 

Na kraju konferencije za medije gradonačelnik je kazao da je zbog velikog priliva zahtjeva privrednika po javnom pozivu za „Program mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom“ kao i činjenice da institucije Brčko distrikta BiH rade skraćeno radno vrijeme, javni poziv produžen do 22. 4. 2020. godine do 12.00 sati.