U Brčkom svečano obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara

12.5.2022. Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom danas je obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara uz organizaciju niza događaja koji su dali na značaju i važnosti ovog dana.

Image for news

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Sead Šadić kazao je da je danas Distrikt centar BiH.

„Pored Distrikta uključena su i oba entiteta u BiH i zajedno obilježavamo ovaj značajan datum. Mi kao lokalna zajednica nastojimo da status medicinskih sestara i tehničara poboljšamo i ukažemo na značaju i vjerujem da ćemo u budućnosti ovakve i slične aktivnosti nastaviti da obilježavamo zajedno s resornim ministarstvima oba bh. entiteta“, kazao je Šadić.

Pomoćnik federalnog ministra za zdravstvo Goran Čerkez kazao je da jedan od glavnih stubova zdravstvene zaštite čine sestre.

„Najbolje su dokazali svoju požrtvovanost, humanost profesionalnost tokom pandemije COVID-19.U budućnosti očekujemo još bolju saradnju i očekujemo da će se ojačati i razna sestrinska udruženja“, kazao je Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u vladi Republike Srpske Milan Latinović kazao je da su medicinski tehničari i sestre u vrijeme pandemije pokazali veliku odgovornost i požrtvovanost u pružanju zdravstvenih usluga.

„U narednim aktivnostima potrebno je napraviti važan korak ka izradi standardnih operativnih procedura koje će olakšati medicinskim sestrama i njihov svakodnevni rad kako bi se ujedno podigao i standard usluga koje pružaju u svojim zdravstvenim ustanovama“, istakao je Latinović.

Šef zdravstvenog sektora Ambasade Švicarske u BiH Laurent Ruedin kazao je da je od 2012. godine Vlada Švicarske osigurala značajna sredstva za razvoj sestrinstva u BiH.

„To smo uradili zato što smo uvjereni da je ulaganje u sestrinsku profesiju ulaganje u razvoj ove zemlje. Preostaje još dosta toga da se uradi kako bi se unaprijedio kvalitet zdravstvenih usluga i kako bi se pomoglo medicinskim sestrama i tehničarima“, kazao je Ruedin.

Menadžer Projekta jačanja sestrinstva u BiH Eldin Fišeković kazao je da je ovogodišnja proslavu usmjerena ka promociji dosad urađenih aktivnosti u pandemijsko vrijeme kao i priručnicima sa standardnim operativnim procedurama za primarni nivo zdravstvene zaštite u RS-u i sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u Federaciji BiH koji su urađeni u okviru ProSes projekta.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara organizovana je i pokazna vježba ispred platoa Doma kulture u organizaciji Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH, Crvenog krsta/križa Brčko i Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“ Brčko, a nakon toga upriličena je i šetnja podrške medicinskim sestrama i tehničarima kao i aktivnosti mjerenja šećera u krvi, pritiska i savjetovanja građana na Trgu mladih.

Projekat „Jačanje sestrinstva u BiH“ finansira Vlada Švicarske, a provode ga Fondacija fami u BiH i Ženevske univerzitetske bolnice u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Federalnim ministarstvom zdravstva i zdravstvenim institucijama, uključujući i obrazovne institucije širom BiH.